NavMenu

Papuče iz Sanskog Mosta oduševile i Arape - Porodica Talić čuva tradicionalni zanat od zaborava

Izvor: Nezavisne novine Petak, 07.05.2021. 08:52
Komentari
Podeli
Papudžijski zanat bio je u prošlosti tradicija brojnih obrtnika na području Unsko-sanskog kantona, a danas se njime bave samo rijetki, poput Emire Talić iz Sanskog Mosta.

Ona izrađuje tradicionalne bosanske papuče, muške, ženske i dječje, kao i drvene klompe, a u poslu joj pomaže suprug Elvis. Talić kaže kako je na ideju da se bavi ovim zanatom došla prije osam godina, a nakon što je sakupila neophodan novac za potrebne mašine, registrovala je obrt i započela proizvodnju. Za kratko vrijeme njene papuče, koje su obojene daškom prošlosti i tradicije ovih prostora, pronašle su put do brojnih kupaca.

- Za izradu papuča koristimo kvalitetan i dugotrajan materijal, a od drveta upotrebljavamo johu, koja je veoma lijepa za obradu i papučama daje neophodnu čvrstinu. Za izradu jednog para potroši se i do tri sata, a na kraju dosta toga zavisi od narudžbe i onoga što mušterija želi - kaže Talić.

Dodaje kako svaki papudžija ukrašava papuče na sebi svojstven način, a da su njene uljepšane karakterističnim zlatnim i srebrnim nitima, te različitim motivima, a pored upotrebne vrijednosti, mogu poslužiti i kao vrijedan dar.

Također, mogu se naći u svim veličinama i bojama. Zanimljivo je kako je ova vrijedna obrtnica dva puta kao predstavnik Bosne i Hercegovine sudjelovala na prestižnom privrednom sajmu koji se svake godine održava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje su predstavili svoje proizvode i uspostavili poslovne veze.

Arapi su bili oduševljeni dizajnom i udobnošću bosanskih papuča, što je bila potvrda da rade nešto lijepo i kvalitetno.

- Njihova obuća je vrlo jednostavna, mahom nose papuče i sandale, vrlo rijetko cipele. Također, karakteristično je kako je veličina brojeva obuće koju nose vrlo ujednačena, kako kod muškaraca, tako i kod žena - dodaje ova obrtnica.

Iskušenje za ovaj rijedak zanat došlo je u vrijeme pandemije virusa korona, kada se i ovaj posao susreće s brojnim poteškoćama.

- Prije svega to je izostanak naših ljudi iz dijaspore koji su najbolje mušterije, kupuju naše proizvode i nose ih sa sobom. Nažalost, vrijeme je takvo da je kupaca sve manje, a pomoć države slaba i nedovoljna - kaže Talić.

Ona se nada da će ipak uskoro doći bolji dani kada će biti više posla kako bi se očuvao ovaj lijepi zanat, koji čuva sjećanje na našu prošlost i tradiciju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.