NavMenu

FAO: Cijene hrane u aprilu na najvišem nivou u posljednjih sedam godina

Izvor: RTRS Petak, 07.05.2021. 08:52
Komentari
Podeli
(Foto: S_Photo/shutterstock.com)
Cijene hrane u svijetu porasle su u aprilu na najviši nivo od maja 2014. godine, podstaknute poskupljenjem šećera, objavila je agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

Njihov indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u aprilu za dva boda u odnosu na revidiranu vrednost u martu i iznosio je u prosjeku 120,9 bodova.

Najviše je poskupio šećer, za 3,9% u odnosu na mart, kao posljedica talasa kupovine zbog očekivane smanjene ponude koju nagovještavaju spora žetva šećerne trske u Brazilu i mraz u Francuskoj, koji je oštetio zasade šećerne repe.

U odnosu na prošlogodišnji april, šećer je skuplji za gotovo 60%. Indeks koji mjeri promjene cijena biljnih ulja porastao je na mjesečnom nivou za 1,8%, izazvan poskupljenjem soje, uljane repice i palminog ulja, dok je suncokretovo ulje pojeftinilo.

Za meso treba izdvojiti 1,7 procenata više, pošto su poskupile govedina i jagnjetina pod uticajem "solidne potražnje" iz istočne Azije.

Indeks cijena žitarica porastao je u aprilu 1,2% zbog poskupljenja kukuruza i zabrinutosti za rod u Argentini, Brazilu i SAD. Cijene pšenice uglavnom su bile stabilne dok je riža pojeftinila. U odnosu na prošlogodišnji april cijene žitarica bile su više 26%.

Što se tiče mliječnih proizvoda, cijene su porasle za 1,2% zbog dobre potražnje iz Azije koja je poduprla cijene maslaca, obranog mlijeka u prahu i sira.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.