NavMenu

Istraživači dobili prozirno održivo drvo sa ekstraktom narandžine kore

Izvor: gradjevinarstvo.rs Petak, 07.05.2021. 08:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Tyler Olson/shutterstock.com)Ilustracija
Drvo se kao građevinski materiijal koristi od davnina. Naučnici širom svijeta bavili su se drvenom građom u cilju stvaranja njenih boljih karakteristika. Činjenica je da je drvo podobno i poželjno za korišćenje ne samo zbog dostupnosti već i zbog toga što je prirodan čvrst materijal. Pisalo se o tome da se mijenjanjem molekula može dovesti do toga da drvo postane prozirno, da svijetli u mraku, da grije i sl.

Naučnici sa švedskog Kraljevskog tehnološkog instituta KTH bave se ovom tematikom već neko vrijeme. Prvo prozirno drvo napravili su još 2016. godine. Taj proces je tekao tako što se lignin odvajao od materijala. To je ostavljalo prazne pore, koje je tim ispunjavao sintetičkim polimerima kako bi materijal dobio snagu i prozirnost. Istraživanja su otišla korak dalje i pronašli su ekološki prihvatljiviju zamjenu u monomeru napravljenu od komponente iz kore citrusnog voća koja se naziva limonen. Dobijena je potpuno održiva verzija prozirnog drveta.

Vodeća autorka studije, doktorantkinja Céline Montanari rekla je da je novi limonenski akrilat napravljen od otpada, kao što su kore od narandže, koji nastaje u industriji sokova i može se reciklirati. Ovaj monomer limonen akrilata korišćen je za popunjavanje praznih pora u drvetu, pružajući mu odličnu optičku propusnost od 90% pri debljini od 1,2 mm i izuzetno nisko magljenje od 30%.

Karaktersitike su nadmašile prethodne verzije i dale snagu od 174 MPa i elastičnost od 17 GPa što omogućava primjenu materijala u izgradnji većih konstrukcija.

Sudeći po istraživačima od njega se mogu praviti pametni prozori, služiti za osvjetljenje i skladištenje toplote, što se nadovezuje na prethodne studije koje su se bavile drvenom građom. Jedna od možda najzanimljivijih mogućnosti primjene jeste drveni laser. Profesor Lars Berglund rekao je da su ispitali kuda ide svijetlost i šta se događa kada udari u celulozu i došli do zaključka da svjetlost prolazi ravno kroz drvo i čini materijal prozirnim. Dodao je da se dio svetlosti lomi i raspršuje pod različitim uglovima i daje dobre efekte u primjeni kod osvetljenja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.