NavMenu

Reagovanja: Banke na svoju ruku provode stranačku anketu

Izvor: Dnevni list Četvrtak, 01.07.2010. 09:21
Komentari
Podeli

Uvođenje novina u formulare za podizanje kredita i otvaranje računa u nekim od banaka u Federaciji, na kojima se prije nekoliko dana pojavilo novo pitanje "Jeste li član neke političke stranke?", nije naložila Agencija za bankarstvo niti bi to ikada uradila, kazao nam je direktor agencije Zlatko Barš, za kojega su nam u nekoliko banaka rekli da je naložio uvođenje spornog pitanja u obrasce.

Barš pojašnjava da su banke svjesno ili nesvjesno krivo interpretirale ili zloporabile odredbe člana 10. točka 3.5 pod nazivom "Privatno bankarstvo i javno i politički izloženi klijenti" iz odluke o minimalnim standardima aktivnosti banaka na sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, koju je Agencija donijela kao propis. Ova odredba donesena je zbog bogatih pojedinaca koji često koriste posebne račune za nelegalna prebacivanja novca.

Provjera bogatih pojedinaca

"U slučajevima kada osobe koje su poznate kao bogati pojedinci i osobe na visokim važnim javnim položajima podnose zahtjev za otvaranjem računa, banke su dužne procedure za identifikaciju i dokumentiranje klijenta provesti u potpunosti, ali takav postupak istovremeno primijeniti i za tvrtke koje su s tom osobom povezane", pojašnjavaju odredbu iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Nadalje, iz ove odredbe se može iščitati samo to da su sve potrebne informacije i dokumentaciju banke dužne prikupiti od novog ili već postojećeg klijenta osobno ili preko njihovih posrednika. Isto tako, banke su dužne provesti ispitivanje izvora sredstva za takve račune prije nego donesu odluku o otvaranju računa. Barš kaže da drugih odredaba, u smislu bilo čega sličnog onom što su nam banke rekle, nema.

U skladu sa zakonom


"Ove odredbe, kako sami možete jasno vidjeti, ničim ne traže od banaka da postupaju na način kako su vas informirale. Ove odredbe Agencija je propisala potpuno u skladu s međunarodnim principima i standardima, a njihov je cilj preventivna provjera, odnosno upoznavanje specifičnih javno i politički izloženih klijenata i izvora sredstva takvih specifičnih klijenata", kaže Barš.

Podsjetimo da su građani u posljednje vrijeme ostali šokirani kada su u pojedinim bankama gdje su željeli otvoriti račun ili podići kredit u bankarskim formularima dobili i pitanje "Jeste li član neke političke stranke?". Nakon upita zašto su im potrebni ovi podaci, iz banaka u kojima se primjenjuje ova praksa smo dobili odgovor da se "radi o nalogu Agencije za bankarstvo".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.