NavMenu

Isporuka gasa FBiH biće obustavljena u petak - BH-Gas nije platio fakturu Energoinvestu

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 06.05.2021. 08:44
Komentari
Podeli
(Foto: sabath/shutterstock.com)
Isporuka gasa Federaciji BiH (FBiH) biće obustavljena u petak, 7. maja, jer BH-Gas nije platio fakturu Energoinvestu za uvezeni i isporučeni gas za mart ove godine.

Iz Energoinvesta, koji je snabdjevač i uvoznik prirodnog gasa u FBiH, saopštili su da će isporuka gasa biti prekinuta u 6.00 časova.

Iz Energoinvesta su poručili da im je napravljena velika poslovna šteta, kao i da je ovo neplaćanje svjestan čin BH-Gasa kojim nastoji zadržati pozicije apsolutne kontrole i moći u poslovima sa gasom u Federaciji.

U saopštenju su pojasnili da bi plaćanjem računa Energoinvestu bilo omogućeno izmirenje obaveza prema ruskom isporučiocu gasa Gazprom exportu, kao i svih carinskih i poreskih obaveza.

Navodi se i da BH-Gas više mjeseci vraća fakture i odbija da plati isporučeni gas bez ikakvog zakonskog osnova i opravdanja.

- Navedena situacija i neplaćanje posljednje fakture za mart 2021. godine je dovela do toga da smo od ruskog isporučioca gasa dobili upozorenje o neminovnosti plaćanja ili dalje obustave isporuke gasa. Budući da do plaćanja nije došlo uprkos višestrukim upozorenjima upućenim BH-Gasu, kao i podizanjem sudske tužbe kod nadležnog suda, isporuka gasa će biti obustavljena - naglašeno je u saopštenju.

Kako je navedeno, Vlada FBiH je u ovom slučaju pokazala potpunu nemoć u sprovođenju vlastitih zaključaka.

- Neplaćanjem gasa Energoinvestu nastoji se iznuditi zadržavanje statusa "kvo" i dovesti Vlada FBiH u situaciju da odstupi od vlastitih zaključaka, kojim je afirmisana obaveza primjene uredbe prema kojoj je BH-Gas samo operator transportnog sistema FBiH - navodi se saopštenju.

Iz Energoinvesta su najavili da će 7. maja u 11.00 časova održati konferenciju za medije na kojoj će predstaviti dokumentaciju o ovoj situaciji koja se dešava od decembra prošle godine i odluke o prelasku na rutu putem Turskog toka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.