NavMenu

Novi zakon u pripremi - Struja, ugalj i prirodni plin postaju akcizni proizvodi

Izvor: Klix Četvrtak, 06.05.2021. 15:27
Komentari
Podeli
ilustracija (Foto: Andrey Popov/shutterstock.com)ilustracija
Nakon što je objavljena informacija da bi Bosna i Hercegovina uskoro trebala dobiti izmijenjen Zakon o akcizama, makroekonomski analitičar Faruk Hadžić istakao je kako nova rješenja utvrđena prednacrtom imaju svoje dobre, ali i loše strane.

U osvrtu na rješenja iz prednacrta Zakona o akcizama Hadžić je naglasio kako prednacrt ima nekoliko dobrih rješenja koja se prije svega tiču ukidanja akciza.

- Dobra strana jeste što bi se kroz ovaj zakon ukinula akciza na denaturisani alkohol koji se koristi u proizvodnji i preradi neprehrambrenih proizvoda, npr. dezinfekcionih sredstava. Struka je još prošle godine uputila u proceduru zakon koji je na kraju oboren u Domu naroda, kojim bi se ova akciza ukinula - napisao je Hadžić.

Osim toga, Hadžić je istakao kako bi se u konačnici ovakvim zakonskim rješenjima pružila prilika da se razvije jedna cijela industrija kozmetike što sada, prema ovim zakonskim rješenjima, nije moguće. Međutim, s druge strane, zabrinjava što se s ovakvim rješenjima planira uvođenje novih akciznih proizvoda.

- Loša strana je što se planira uvođenje novih akciznih proizvoda, poput električne energije. Istina, navedeno je da bi od naplate bili izuzeti prirodni plin i kruta goriva koji se koriste u domaćinstvima, prirodni plin koji se koristi kao pogon za motorna vozila, električna energija koja se koristi u domaćinstvima, te električna energija koja u procesu proizvodnje čini više od 50% troška proizvoda - naglašava Hadžić.

Dodaje da je ipak izvjesno da bi na ovaj način moglo doći do povećanja cijene struje za privredu, a time do rasta troškova proizvodnje, što će se opet odraziti na veću cijenu proizvoda i rast troškova života.

- Za sada nije poznato da li će prikupljena akcizna sredstva novim zakonom namjenski usmjeravati, npr. akcize na duhan u zdravstveni sektor, akcize na gorivo za cestogradnju, akcize na električnu energiju u ekologiju i slično - ističe analitičar.

Na kraju Hadžić je istakao kako ovakav zakon mora imati jasnu namjenu i cilj u koji će se sredstva usmjeriti.

- Ukoliko novi zakon ne bude ponudio jasnu namjenu gdje će se ova sredstva usmjeriti, onda će ovaj zakon imati isključivo funkciju da uzme što više para iz džepova građana i privrede kako bi se nastavio održavati preglomazni i neefikasni državni aparat - zaključio je Hadžić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.