NavMenu

Firmi MHE Marvel naložena obustava svih radova na gradnji hidroelektrana na Gornjoj Neretvi

Izvor: eKapija Subota, 01.05.2021. 10:22
Komentari
Podeli
NeretvaNeretva
Republički inspektorat je 21. aprila ove godine je firmi MHE Marvel iz Kalinovika, kao investitoru u hidroenergetski sistem (HES) Gornja Neretva Faza I, naložio obustavu svih vrsta terenskih i građevinskih radova do izrade Studije uticaja na životnu sredinu, odnosno pribavljanja ekološke dozvole.

Navedeno rješenje Republički ekološki inspektor je donio po predstavci Centra za životnu sredinu u kojoj se ovom organu ukazalo na razloge za hitnu obustavu svih radova koje je navedeni investitor započeo ili planirao započeti u gornjem toku Neretve, saopšteno je na sajtu Centra.

Naime, investitor je 20. januara ove godine obavijestio Republički inspektorat o činjenici otpočinjanja izvođenja radova na prvoj fazi ovog hidroenergetskog sistema, iz razloga jer je isti prema ranije izdatim građevinskim dozvolama imao obavezu da otpočne realizaciju projekta u roku od dvije godine. Međutim, Centar je odmah po saznanju o ovoj obavijesti urgirao kod nadležnog inspekcijskog organa, te ukazao na postojanje presude koja sprječava preuranjenu i protivpravnu realizaciju projekta HES Gornje Neretva Faza I.

Okružni sud u Banjaluci donio je 28. januara ove godine pozitivnu presudu za odbranu rijeka Neretve i Igaščice čime je uvažio tužbu podnesenu od strane Centra za životnu sredinu pripremljenu u saradnji sa Arhus centrom u BiH, te poništio sporno rješenje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS kojim je nosilac projekta MHE Marvel oslobođen obaveze da izradi Studiju uticaja na životnu sredinu za HES "Gornja Neretva" Faza I, koja podrazumijeva izgradnju MHE Grebenac Ušće, MHE Mjedenik i MHE Igašica na rijekama Neretva i Igaščica u opštini Gacko.
Ovom presudom se ujedno i Ministarstvo obavezuje na ponavljanje upravnog postupka i donošenje novog rješenja kojim će se investitoru naložiti izrada Studije uticaja na životnu sredinu, koja će potom biti stavljena na javni uvid kada se očekuje učešće i dostava komentara šire javnosti.

Takođe, Centar za životnu sredinu će kod nadležnog ministarstva da podnese Inicijativu za zaštitu područja gornjeg toka rijeke Neretve, s ciljem zaštite staništa i vrsta koje obitavaju na ovom visoko vrijednom prirodnom području.

Aktivisti Centra za životnu sredinu i Koalicije za zaštitu rijeka BiH još jednom poručuju da će zajedničkim snagama istrajati na zaštiti svake rijeke u BiH kojoj prijeti realizacija koncesija izgradnje hidroelektrana, i da će budno pratiti aktivnosti oportunih investitora, naročito na projektima koji su tek naizgled daleko od očiju javnosti, kao što je to slučaj sa projektom na gornjoj Neretvi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Saobraćaj

Vlada RS nije odustala od gradnje aerodroma u Trebinju - U toku izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu

Vlada Srpske nije odustala od gradnje aerodroma u Trebinju, zemljište na kojem će biti izgrađen je deminirano, a u toku je izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu. Poručeno je to iz Ministarstva saobraćaja i veza RS u odgovoru na poslaničko pitanje Đorđa Vučinića iz Liste za pravdu i red koji je tražio odgovore kada će konačno početi gradnja trebinjskog aerodroma. Iz resornog ministra su prvo podsjetili da je još u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.