NavMenu

Prvi avioni na aerodrom u Bihaću slijetaće za dvije godine

Izvor: Klix Subota, 01.05.2021. 09:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jaromir Chalabala/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine za aerodrom u Bihaću je izdvojila 25 miliona KM, a gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je kazao kako će narednih dana biti održana tematska sjednica na kojoj će detaljno biti predstavljen plan utroška i biti dati odgovori na brojna pitanja.

Aerodrom u Bihaću je priča koja počela dobivati svoj okvir, a sa 25 mil KM od Vlade FBiH biće urađeno dosta posla na izgradnji piste, dok će za njeno produženje biti potrebna dodatna sredstva. Međutim, odlučeno je da se, u nedostatku novčanih sredstava, projekt izgradnje aerodroma realizuje etapno.

U razgovoru za Klix.ba gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je kazao da su Ministarstvu prometa i komunikacija Federacije BiH dostavili plan utroška 25 mil KM te da se očekuje njegovo usvajanje.

- Mi smo planirali najviše novca potrošiti na završetak piste, odnosno 17,3 mil KM će biti 1,2 km duga pista za manje avione, jer je do sada toliko zemljišta eksproprisano. Za rasvjetu smo planirali utrošak od 2,2 mil KM, a za sistem prikupljanja otpadnih voda 3,5 mil KM. Odvodnja otpadnih voda do najbliže lokacije koštaće nas 1,8 mil KM, dok smo za most na Uni planirali oko 150.000 KM - kazao je Fazlić.

Dodao je kako je cilj osposobiti pistu za prijem aviona do 70 sjedećih mjesta i za slijetanje aviona investitora, kojih već sada ima, za realizaciju projekta.

- Odlučili smo napraviti pistu kako bismo imali završen bar jedan dio posla i kako bi oni koji su voljni investirati vidjeli da je ovo ozbiljna priča. Kasnije ćemo, kako vrijeme bude odmicalo, raditi na produženju piste na 2,4 kilometra kako bismo mogli primati i velike avione. Nadamo se da ćemo uz pomoć sa svih nivoa vlasti uspjeti ovo realizovati po projektu koji podrazumijeva dužinu piste od 2,4 kilometra, ali ćemo do tada raditi etapno kako bismo imali šta koristiti - dodao je Fazlić.


Za eksproprijaciju dodatnog zemljišta za dužinu piste od 2,4 kilometra potrebno je još 6 mil KM, dok je ukupna vrijednost projekta aerodroma u Bihaću oko 130 mil KM.

Na kraju razgovora Fazlić je kazao kako je potrebna zajednička sinergija za realizaciju ovog najznačajnijeg projekta u Unsko-sanskom kantonu, koji bi sigurno predstavljao i lakši put za razvoj i nove investicije u Krajini.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.