NavMenu

Ovo je plan Volkswagena da ubrza dekarbonizaciju u proizvodnji automobila

Izvor: Nezavisne novine Subota, 01.05.2021. 08:12
Komentari
Podeli
(Foto: Gyuszko-Photo/shutterstock.com)
Volkswagen je pružio uvid u detalje kako planira da ostvari nultu emisiju do 2050. godine, uključujući kapitalnu investiciju u održive tehnologije i posvećivanje smanjenju emisije CO2 po automobilu za 40% do kraja ove dekade.

VW je istakao plan dekarbonizacije tokom "Way to Zero" konvencije. Njemačka kompanija je fokusirana na razvoj novog portfolija ID električnih vozila, a šef marke, Ralf Brandšteter, rekao je da će od sada težiti redukovanju emisije ugljenika u okviru proizvodnih procesa.

- Naša velika električna ofanziva je tek početak - rekao je Brandšteter. - Mi preuzimamo holistički pristup dekarbonizaciji, od proizvodnje, preko životnog vijeka do reciklaže.

Dodao je da s veličinom i uspjehom dolazi odgovornost.

- Tokom 2020. godine globalni karbonski otisak VW grupe je iznosio 369 miliona tona. Da je kojim slučajem naša kompanija država, bila bi rame uz rame s Velikom Britanijom kao 10. po veličini emiter - rekao je.

VW je postavio sebi cilj koji podrazumijeva ostvarivanje smanjenja emisije CO2 za 40% po vozilu u Evropi do 2040. godine, u poređenju s nivoom iz 2018. godine, što je ekvivalentno 17 tona manje ugljen-dioksida.

Da bi bili ispunjeni ciljevi koje je uveo Evropski zeleni sporazum, Brandšeteter kaže da Volkswagen mora da poveća udio elektromobila u prodaji s 35 na 55% do 2030. godine, što u prevodu znači 300.000 jedinica više godišnje. Međutim, kompanija je sebi postavila cilj da se 70% prodaje u Evropi odnosi na električna vozila do tada, uz više od 50% u SAD i Kini.

Da bi poboljšao prodaju baterijski pogonjenih vozila, VW će lansirati najmanje po jedan novi električni ID model godišnje. Brandšteter je dodao da je električni prevoz pobijedio i da nema povratka, što su su sjajne vijesti za planetu.

Volkswagen kaže da takođe radi na dekarbonizaciji svojih proizvoda i lancima snabdijevanja, tako da se obavezao da će do 2030. sve njegove fabrike sem onih u Kini biti snabdijevane "zelenom" električnom energijom. Takođe se uvode održive komponente u konstrukciju ID modela, a emisija CO2 će biti ključni kriterijum pri kreiranju ugovora sa snabdijevačima.


Kompanija takođe nastoji da razvije sopstveni proces reciklaže baterija, rekavši da namjerava da u budućnosti reciklira više od 90% sirovina koje se koriste u baterijama.

Da bi osigurao da njegova vozila budu karbon-neutralna u što većoj mogućoj mjeri, VW će finansirati izgradnju nekoliko projekata vezanih za obnovljivu energiju, uključujući vjetroparkove i solarne farme u nekoliko evropskih regiona. Prvi projekat je solarno postrojenje u Tram-Getenu u Njemačkoj, kapaciteta 170 miliona kilovat-časova godišnje.

Do 2025. godine, kaže njemačka kompanija, pogoni koje finansira će generisati sedam teravat-časova "zelene" električne energije, uz to što će povećavati kapacitete kako bude rastao broj ID vozila na putevima.

Brandšteter je rekao da je VW "ispunjava svoju odgovornost postavljajući sebi obavezujuće ciljeve", dodavši da Volkswagen ne može sam da podnese dekarbonizaciju prevoza, jer se radi o zajedničkom naporu vlasti, industrije i društva, koji treba da se udruže kako bi razgovarali o inovativnim idejama, pronašli nova rješenja i hrabro investirali.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.