NavMenu

TECLA, prva 3D štampana kuća izrađena od gline (VIDEO)

Izvor: gradjevinarstvo.rs Četvrtak, 29.04.2021. 15:18
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Ren Ran)
Nedavno je završena kupolasta prototip kuća sagrađena tehnikom 3D štampe. Nalazi se u ruralnom delu, između Bolonje i Ravene. Ona je zapravo spoj tradicionalnih materijala za gradnju i napednih građevinskih tehnologija.

Izgrađena je od lokalne gline koja je korišćena kao materijal za 3D štampu. Pomoću "Crane WASP", novorazvijenog modularnog sistema 3D štampe, napravljena je održiva dvosobna kuća. Ovo je prva 3D štampana konstrukcija koja je kao input za izgradnju koristila autohtono zemljište.

Iza ovog eksperimentalnog projekta stoji firma Mario Cucinella Architects sa sjedištima u Bolonji i Milanu (MCA) koja je izradila prototip, dok je za izgradnju bila zadužena vodeća italijanska kompanija za 3D štampu WASP. Podršku istraživanju pružila je bolonjska Škola održivosti – SOS, centar za postdiplomsku obuku koju je osnovao vlasnik-direktor MCA.

Kuća pod nazivom TECLA, ime je dobila od početnih riječi na engleskom jeziku za tehnologiju "TEchnology" i glinu "CLAy". Inspiracija je potekla iz fiktivnog lokaliteta iz romana "Nevidljivi gradovi" Italo Kalvina. Međusobno povezani kupolasti objekti imaju formu koja podseća na gnezdo osa-zidara.

Glina je uzeta sa lokacije na kojoj se gradi, pomiješana sa vodom, vlaknima iz ljuske pirinča i vezivom. Upotreba lokalne gline, biorazgradivog materijala koji se može reciklirati, daje kući, odnosno njenom "omotaču" krakateristike nultog otpada. Kuća je projektovana da u potpunosti funkcioniše izvan mreže zahvaljujući sistemima za prikupljanje kišnice i postavljenim fotonaponskim i solarnim panelima.

(Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)

TECLA je prvo eko-stanište izgrađeno istovremenim korišćenjem više povezanih štampača, Crane WASP sistem i služi kao primjer da je 3D tehnologija sposobna da stvori objekte optimizovanjem procesa gradnje i minimiziranjem upotrebe ljudi i energetskih resursa. U ovom projektu su prvi put istovremeno korišćena dva nezavisna "kraka" za štampanje koji su sinhronizovani u cilju stvaranja konstrukcije.

Objekat je svedene forme nalik pećini, ali prozračan, sa prevelikim otvorima koji omogućavaju prirodnom svjetlu da prodre u unutrašnjost kupole. Sastoji se iz dvije kupole. U okviru jedne je veliki dnevni boravak otvorenog koncepta, dok je u drugoj spavaća soba. Opremljena je sa nameštajem koji je dizajnirala firma MCA.

Bez obzira što je TECLA projektovana za regiju u sjevernoj Italiji gdje je i realizovana, ova tehnologija 3D štampe stvorena je sa ciljem da bude korišćena u ruralnim područjima u svijetu u kojima su prirodne sirovine u izobilju, ali vrijeme, novac i drugi neprocjenjivi resursi nisu. Shodno tome WASP je razvio takozvani "Maker Economy Starter Kit" koji se sastoji od više 3D štampača, složenog sistema biranja, miješanja i korišćenja materijala, omogućavajući zajednicama da iskoriste nove održive tehnologije, prihvaćajući kružnu ekonomiju.

Ovakvi projekti imaju za cilj da ograniče industrijski otpad i ponude održivi model, poboljšavajući dobrobit zajednica.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.