NavMenu

Osnovan Njemački poslovni klub u Crnoj Gori - Cilj privlačenje novih investicije

Izvor: Vijesti Četvrtak, 29.04.2021. 08:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)Ilustracija
Njemački poslovni klub (DMW) osnovan je u Podgorici. Njegovi ciljevi biće, kako je saopšteno, unapređenje poslovnog ambijenta u Crnoj Gori u cilju privlačenja većeg broja njemačkih i drugih stranih investicija, promocija bilateralnih i ekonomomskih odnosa i unapređenje saradnje i kontakata sa institucijama i predstavnicima između dvije zemlje.

Osnivači Njemačkog poslovnog kluba su Lovćen banka, Crnogorski Telekom, informaciono-komunikaciona kompanija S&T - Crna Gora, Društvo za međunarodni vazdušni ekpres Kingscliffe Distribution (DHL) i Željko Uljarević, šef Kancelarije Njemačke razvojne banke KfW.

Predsjednica Odbora direktora DMW i predsjednica Udruženja je Aleksandra Popović, koja je i predsjednica Odbora direktora Lovćen banke.

Popović je saopštila da je njemački kapital uložen u Crnu Goru osnažio i ubrzao razvoj mnogih projekata i biznisa.

- Značajan broj malih i srednjih crnogorskih preduzeća rastao je i razvijao se i uz podršku njemačkih institucija,a nekada mikro i mali biznisi postali su ozbiljne ekonomske priče - rekla je Popović.

Ona je dodala da njemačke kompanije sve više pokazuju interesovanje da značajnije ulažu Crnu Goru i da ovdje razvijaju i šire svoje poslovanje.

- DWH će svojim djelovanjem i kontaktima dodatno povezivati naše dvije zemlje, naše ekonomije i institucije. Naš posao je da kreiramo nove šanse i prilike i da povezujemo projekte i ljude - navela je Popović.

Savjetodavni počasni član Upravnog odbora je njemački ambasador u Crnoj Gori Robert Veber.

Na predstavljanju kluba u prostorijama Lovćen banke, Veber je pozdravio osnivanje kluba i česitao osnivačima na ovom koraku. Njime će se, kako smatra Veber, ojačati ekonomska saradnja između Njemačke i Crne Gore.

- Ovo je važna šansa za njemačke kompanije u Crnoj Gori i za ekonomske odnose između dvije zemlje. Zbog toga ja sam srećan da imamo novi instrument da sarađujemo i razvijamo odnose između Crne Gore i Njemačke - rekao je Veber.

Milan Marić, iz osnivačke kompanije S&T Crna Gora, naveo je da je cilj udruženja da privuče što više investicija iz Njemačke u Crnu Goru.

- Cilj nam je da privučemo što više njemačkih kompanija odnosno investicija u Crnoj Gori pa čak i turiste i da prevaziđemo sve ekonomske barijere za dolazak njemačkih investitora. Želimo takođe da privučemo što više dobrih crnogorskih kompanija da nam budu partneri u ovom poslu - rekao je Marić.

Siniša Milutinović, iz DHL-a, je uputio poziv potencijalnim novim članovima da prepoznaju "dobar poslovni ambijent".

- U ime osnivača DMW bih pozdravio njemačkog ambasadora koji je otvorio vrata i dao početnu ideju i očekujem uspješnu saradnju sa njemačkim firmama koje bi ovo društvo prepoznale kao povoljan poslovan ambijent. Očekujemo nove članove, ovo je ujedno i poziv da prepoznaju nešto novo što se u Crnoj Gori pokreće - rekao je Milutinović.

Glavni izvršni direktor Lovćen banke Vinko Nikić je kazao da je ovo nova šansa sa novim idejama koje će poboljšati odnose između dvije zemlje.

- Svjedoci smo novog povezivanja Crne Gore i Njemačke putem osnivanja poslovnog kluba. Ovo vidimo kao novu poslovnu šansu, rađanja novih ideja i produbljivanje tradicionalnih dobrih odnosa sa aspekta razvoja našeg ekonomskog i cjelokupnog ambijenta, ali i samom činjenicom da je u pitanju Njemačka država, koja je jedna od najvećih ekonomskih svjetskih sila. Time vidiimo šansu za dalji razvoj biznisa i stvaranje kvalitetnog ambijenta za dolazak ostalih strateških partnera - rekao je Nikić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.