NavMenu

Pandemija podstakla prodaju badema - Porastao uvoz i ostalog koštunjavog voća

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 27.04.2021. 08:04
Komentari
Podeli
(Foto: mama_mia/shutterstock.com)
Period pandemije virusa korona je bh. građane motivisao da sve češće lijek potraže u prirodi i u što zdravijoj hrani, što je dovelo i do veće potražnje za koštunjavim voćem, prije svega bademima, lješnicima, te indijskim orasima, koji su bogati vitaminima, mineralima i antioksidansima.

Za ove proizvode građani BiH moraju izdvojiti i nešto više novca jer se kilogram ovih proizvoda kreće od oko 20 do skoro 40 KM. Uglavnom se kupuju sve češće, ali po 100 ili 200 grama.

Iako su cijene nešto više, jagma za ovim proizvodima ne opada, već čak raste, te je u nekim radnjama teško pronaći neke od ovih vrsta koštunjavog voća.

Uzročno-posljedično s rastom potražnje porastao je i uvoz ovih proizvoda, a prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) uvoz badema u prva tri mjeseca ove godine je za 1.098.655 KM veći u odnosu na isti period prošle godine.

- U prva tri mjeseca 2020. u BiH je uvezeno 57.093 kilograma oljuštenih badema u iznosu od 736.247 KM, dok je u prva tri mjeseca ove godine uvezeno 242.587 kilograma istog proizvoda u cijeni od 1.834.902 KM - naveli su u UIO BiH za Nezavisne.

To znači da je u odnosu na prošlu godinu u BiH ove godine uvezeno 185.494 kilograma više oljuštenih badema.

Dodali su da je u prvom tromjesečju ove godine porastao uvoz i badema u ljusci, kada je u zemlju ušlo 111 kilograma ovog badema u iznosu od 1.173 KM.

- U istom periodu prošle godine je uvezeno oko 10 kilograma badema u ljusci za cijenu od oko 333 KM - kazali su u UIO BiH.

Kada je riječ o indijskom orahu, i tu je došlo do rasta uvoza ove godine, kada je uvezeno 41.425 kilograma u iznosu od 468.342 KM, dok je prošle godine u ovom periodu uvezeno skoro duplo manje ovog egzotičnog koštunjavog voća.

- Od 1. januara 2020. do 31. marta 2020. godine uvezena su 22.564 kilograma indijskog oraha u iznosu od 298.446 KM - podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Kada je riječ o pistacijama, od januara do kraja marta ove godine je uvezeno 56.979 kilograma, za što je izdvojeno 747.248 KM.

- U istom periodu prošle godine taj broj je bio 28.133 kilograma pistacija, a cijena je bila 474.532 KM - kazali su u UIO BiH.

Dodali su da je u BiH u prvom tromjesečju uvezeno 156.509 kilograma prženog kikirikija u iznosu od 773.722 KM.

- Ove godine u BiH je uvezeno 169.500 kilograma prženog kikirikija, a cijena tog proizvoda je iznosila 928.665 KM - naveli su u UIO BiH.

U Butiku zdrave hrane u Sarajevu su rekli da su primijetili da je porasla potražnja za ovim proizvodima, posebno bademima i indijskim orahom.

- Građani svakodnevno dolaze i traže najčešće bademe, indijske orahe, kao i brazilske orahe, ali i lješnike - rekli su u ovoj radnji.

Kazali su da u ovoj prodavnici u ponudi imaju samo svježe i koštunjavo voće, te da ih građani u posljednjih godinu dana najčešće pitaju za savjet šta je od ovih proizvoda bogato vitaminom C.

Kada je riječ o cijenama, u ovoj sarajevskoj prodavnici za kilogram badema je potrebno izdvojiti 25 KM, dok je indijski orah nešto skuplji te cijena jednog kilograma iznosi 35 KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.