NavMenu

Kalifornija planira prekinuti crpljenje nafte do 2045. godine

Izvor: Klix Utorak, 27.04.2021. 08:02
Komentari
Podeli

(Foto: QiuJu Song/shutterstock.com)
Kalifornija ne krije svoje planove za okončanje crpljenja nafte, a sada je saopćeno da će se to realizovati do 2045. godine.

Zvaničnici u Kaliforniji još uvijek odlučuju o konačnom putu, ali se zna da će se plan realizovati u okviru Climate Change Scoping Plana čiji je cilj smanjiti emisije gasova s efektom staklene bašte i postizanje karbonske neutralnosti do 2045. godine.

Guverner Gavin Newsom je izdao naredbu kojom se zabranjuje izdavanje novih dozvola za bušenje.

Kalifornija se prva obavezala da će prekinuti crpljenje nafte, a iako je 2045. godina daleko, ovaj potez ipak predstavlja dokaz o posvećenosti čistoj energiji. Da li će druge države u SAD-u slijediti isti primjer, druga je stvar.

Kalifornia je bila sedmi proizvođač sirove nafte u SAD-u 2020. godine te je proizvela 145 miliona barela. Ipak, daleko je ispod Teksasa sa 1,8 milijardi, Sjeverne Dakote sa 431 milionom, te Novog Meksika sa 379 miliona barela.

Druge države možda neće biti spremne pratiti Kaliforniju zbog finansijskog udarca. Plan je u svakom slučaju dobar za okoliš.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.