NavMenu

Kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u RS porasla za 11,4%

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 26.04.2021. 13:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kzenon/shutterstock.com)Ilustracija
Ukupna kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u RS u martu u odnosu na isti mjesec prošle godine veća je za 11,4%, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Kalendarski prilagođena proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju u martu veća je za 76,4%, kapitalnih proizvoda za 71%, intermedijarnih proizvoda za 18,1%, te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 13,6%, dok je proizvodnja energije manja za 4,7%.

Posmatrano prema oblastima djelatnosti, u martu ove godine u odnosu na isti mjesec lani, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u prerađivačkoj industriji ostvarila je rast od 24,4%.

U istom periodu u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji zabilježen je pad od 1,7%, dok je pad proizvodnje u vađenju rude i kamena bio 2,1%.

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u martu u poređenju sa februarom ove godine manja je za 2,5%.

Desezonirana proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju u martu u odnosu na februar veća je za 12,5%, kapitalnih proizvoda za 12%, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,5%.

Proizvodnja intermedijarnih proizvoda u posmatranom periodu manja je za 0,9%, a energije za 11%.

Desezonirana industrijska proizvodnja u martu u poređenju sa februarom u prerađivačkoj industriji ostvarila je rast od 6,6%, dok je u oblasti vađenja rude i kamena zabilježen pad od 1,4%, a u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji pad je bio 17%.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da podaci o stanju u kalendarski prilagođenoj industrijskoj proizvodnji govore o tome u kojoj je mjeri došlo do oporavka od negativnog uticaja epidemije virusa korona, odnosno u kojem stepenu je normalizovana tražnja, što je vidljivo posebno kada se posmatraju vrste proizvoda prema njihovoj ekonomskoj namjeni.

Ona je podsjetila da je u martu prošle godine virus korona bio prisutan u cijeloj Evropi i da su tada rapidno uvođene restriktivne mjere s ciljem suzbijanja njegovog širenja, transport je gotovo potpuno bio obustavljen, a poremećaji u nabavci i nemogućnost plasmana su potresali privredna društva.

Stojadinović je navela da pad desezonirane industrijske proizvodnje može biti uzrokovan i određenim varijabilnim faktorima, naglašavajući da je važno to što i desezonirana proizvodnja u prerađivačkoj industriji Republike Srpske pokazuje rast jer je taj sektor nosilac industrijskog razvoja i okosnica izvoza.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.