NavMenu

Od maja nove oznake na gumama proizvedenim u EU za lakše poređenje

Izvor: magazinauto.com Nedjelja, 25.04.2021. 07:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vladislav Gajic/shutterstock)Ilustracija
Evropa će biti prvi dio svijeta koji će početi da koristi oznake prianjanja na ledu za pneumatike. Pored toga, pneumatici će imati simbol za prijanjanje na snijegu i QR kod koji vodi do opsežne evropske baze podataka. Promjena stupa na snagu 1. maja. Cilj je da nove oznake pomognu vozačima u poređenju različitih pneumatika i da ih usmjere na izbor bezbjednijih i ekološki prihvatljivijih pneumatika, a oznake će biti izmenjene u celoj EU.

Nove oznake su obavezne na pneumaticima proizvedenim poslije aprila 2021. godine, tako da će nove oznake početi postepeno da se pojavljuju na pneumaticima u prodaji.

Univerzalni pneumatici, ljetnji pneumatici i zimski pneumatici bez šiljaka koji se prodaju u EU dobili su prve EU oznake 2012. godine. Do sada su oznake bile obavezne na pneumaticima za putnička vozila, SUV i kombi vozila, a neophodne informacije uključivale su otpor kotrljanja, mokro prianjanje i spoljašnju buku usljed kotrljanja. Oznake se sada mijenjaju tako da informacije moraju da pokriju i prijanjanje na snijegu i ledu, uz obnovljenu prethodnu skalu i dodat QR kod. Ovaj zahtjev se ne odnosi na zimske pneumatike sa šiljcima.

Novi sistem označavanja može da usmjeri odlučivanje i na poslovnom nivou, jer se zahtjevi sada proširuju i na pneumatike za kamione i autobuse. Kod njih su oznake pneumatika bile korištene samo u marketinškim materijalima. Ovi pneumatici neće imati simbol za prijanjanje na ledu.

Kada je EU početkom 2000-ih htjela da doda oznaku za otpor kotrljanja na pneumatike, industrija pneumatika zahtijevala je da se uz nju doda i oznaka mokrog prianjanja kako bi se izbjeglo naglašavanje energetske efikasnosti nauštrb bezbjednosti. Udruženja za zaštitu okoline htjela su da na oznaci bude prisutna karakteristika vezana za buku, i tako je prvobitna oznaka sadržala informacije o otporu kotrljanja, mokrom prianjanju i spoljašnjoj buci usljed kotrljanja.


Razlozi za obnavljanje oznaka pneumatika uključuju lakši odabir pneumatika za kupce i poboljšanje sveukupne bezbjednosti u vožnji. Smanjenje emisija kao prvobitni cilj oznaka pneumatika nastavlja da važi.

QR kod je nova stavka na oznaci pneumatika pomoću koje možete doći do opsežne baze podataka koja prikuplja informacije o svim pneumaticima dostupnim na evropskom tržištu. Informacije o proizvodima su standardizovane i omogućavaju jednostavno poređenje pneumatika.

Oznake pneumatika će u budućnosti biti dodatno proširene i na njima će biti navedena abrazija, to jest habanje pneumatika, i kilometraža, to jest radni vijek pneumatika na putu. Odluka je već donijeta ali utvrđivanje metoda testiranja potrajaće nekoliko godina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina

Uz park kod banjalučke Delte mogli bi da niknu i stambeni kompleksi, Grad sprema izmjene regulacionog plana

Aktuelna administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića planira ponuditi gradsko zemljište oko novog parka kod tržnog centra Delta planet investitorima na prodaju ili u zamjenu za druge parcele. Na njima će biti moguća gradnja stambenih zgrada, a novac dobijen od prodaje tog zemljišta Grad Banjaluka, između ostalog, planira uložiti u gradnju upravo tog parka, koji će progutati milione KM. Grad Banjaluka to namjerava da realizuje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.