NavMenu

EU najavljuje promjene u označavanju hrane - Namirnice biljnog porijekla jasno odvojiti od mliječnih proizvoda

Izvor: instore.ba Subota, 24.04.2021. 11:32
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / AlbanyColley)
Evropska unija priprema propis koji bi proizvođačima prehrambenih proizvoda na biljnoj bazi zabranio upoređivanje s mliječnim proizvodima, što je podiglo puno prašine u prehrambenom sektoru.

Propisi EU-a zabranjuju da se proizvodi na biljnoj osnovi direktno dovode u vezu s mliječnim proizvodima, nazivima poput "veganskog jogurta" i "bademovog mlijeka".

Predstavnici Danonea, Nestlea i Unilevera smatraju da je to sasvim dovoljno i da nova ograničenja nisu potrebna.

Evropsko udruženje mljekara tvrdi pak da nazivi na ambalaži koji proizvode na biljnoj osnovi upoređuju s mliječnima zbunjuju potrošače i zamagljuju razliku.

-Naziv "zamjena za sir" navodi potrošače na pogrešan zaključak i otežava im promišljeni odabir. Takozvana "zamjena" nesumnjivo nije isto što i pravi sir. To je jednostavno drugi proizvod - ističe u razgovoru za Reuters čelnik ovog udruženja, Alexander Anton.

Istraživanja Evropske organizacije potrošača govore drugačije, a i ankete u Portugaliji i Španiji o percepciji alternativa mliječnim proizvodima upućuju na zaključak da većina nema problema s razlikovanjem te dvije grupe proizvoda.

Kritičari zabrane poređenja te dvije kategorije proizvoda na oznakama tvrde da se protive odredbi iz evropske klimatske strategije o potsticanju kupaca da se okrenu ishrani baziranoj na biljkama i da signalizira popuštanje pritisku mljekarske industrije.

- Opisni pojmovi, poput "alternative mliječnim proizvodima", pomažu potrošačima da shvate karakteristike proizvoda i omogućuju održiviji izbor - istaknula je portparolka Unilevera.

- To je diskriminacija prema proizvodima na biljnoj bazi - ističe čelnik Danoneovog pravnog sektora u regionu Pedro Neves, dodajući da bi promjena propisa kompanijama prouzročila velike troškove.

Advokati upozoravaju da bi zabranjena mogla biti i ambalaža koja dizajnom evocira mliječne proizvode, poput tetrapaka uobičajenog u pakovaju mlijeka.

Nestle bi za svoj napitak od badema koji na ambalaži opisuje kao "slasnu alternativu mliječnim proizvodima" morao da pronađe novi slogan, a Danone bi morao da pronađe zamjenu za "alternativu grčkom jogurtu na biljnoj osnovi", naglašavaju.

- Informisanje kupaca o proizvodima baziranim na biljkama bilo bi gotovo onemogućeno. Mogli bi zabraniti i tvrdnju da se u proizvodnji određenog proizvoda ispustilo upola manje ugljen-diokisada, nego u proizvodnji maslaca i oznaku "bez laktoze"… totalno ludo - ističe Siska Pottie, članica Evropskog saveza za prehrambene proizvode na biljnoj osnovi.


EU proizvodi najviše mlijeka po stanovniku u grupi 20 najvećih razvijenih i privreda u razvoju G20, ističe Reuters.

Prodaja prehrambenih proizvoda na biljnoj bazi trenutno doseže tri milijarde eura godišnje, a do 2025. godine trebalo bi da, prema proračunima savjetodavne kompanije ING Research, skoči na pet milijardi, što bi bilo samo 4,1% prodaje mliječnih proizvoda.

Najpopularniji su napici, s udjelom u tržištu mlijeka od 10%.

Zabrana oznaka u kojima se proizvodi na biljnoj osnovi upoređuju s mliječnima dobila je prošlog oktobra 54% glasova u Evropskom parlamentu (EP), iako je većina zastupnika gotovo u istom dahu odbacila zabranu naziva "veggie burger".

Zabranu moraju odobriti zemlje članice i EP i pregovarači bi trebalo da se sastanu ove sedmice, zajedno s Evropskom komisijom, piše Reuters.

Predstavnik Evropske komisije potvrdio je informaciju o ovosedmičnim pregovorima, ali je naglasio da ne mogu prognozirati kakav će biti ishod.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.