NavMenu

Ski resort Kolašin 1450 planira izgradnju turističkog naselja na Bjelasici - U okviru kompleksa niče i hotel B sa četiri zvjezdice

Izvor: eKapija Subota, 24.04.2021. 11:09
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Synthesis architecure&design)
Ski resort Kolašin 1450 planira izgradnju turističkog naselja na Bjelasici. U okviru kompleksa gradiće se četiri objekta označena kao hoteli B, C, D i E, a investitor je dobio saglasnost glavnog državnog arhitekte na idejno rješenje hotela B. Kako se može vidjeti u objavljenom dokumentu, za iradu projekta, bio je zadužen studio Synthesis architecure&design.

Turističko naselje gradiće se u obuhvatu Prostornog plana posebne namjene Bjelasica i Komovi, Detaljna razrada lokaliteta "Kolašin 1450". Površina čitave urbanističke parcele je 18.713,71m2, dok je površina dijela urbanističke parcele koji je u vlasništvu investitora 18.009 m2.

Urbanistička parcela UP 3 je sa istočne strane oivičena potokom. Sa zapadne strane urbanističke parcele je planirana saobraćajnica, dok su sa južne strane budući objekti planinskog centra. Planom definisan položaj UP 3 je u baznom naselju Kolašin 1450, i nalazi se na 1450 metara nadmorske visine. Osim hotela B, na vlasničkom dijelu UP3 se nalaze još i hotel D i depadans E za koje su izrađeni glavni projekti i izvršene prijave gradnje, kao i hotel C koji je predmet poslednje faze izgradnje.

Planirano je da objekat B bude hotel sa četiri zvjezdice. Spratnost objekta je Po+P+2+Pk, a čine ga tri cjeline, koje su iz konstruktivnih razloga odvojene dilatacijama. Bruto građevinska površina objekta je 7139,09 m2. Objekat prati postulate tradicionalne planinske kuće "kamen na tlu i drvo na kamenu", u skladu sa UTU i svojom je materijalizacijom i arhitektonskim elementima usklađen sa ostalim objektima u okviru urbanističke parcele.

Objekat je nepravilnog gabarita u osnovi, a ta razuđena forma je prenešena i na vertikalnu ravan. Centralni korpus je spratnosti Po+2+Pk, dok su bočni kubusi spratnosti Po+2. U dijelu potkrovlja se radi bolje insolacije unutrašnjeg prostora pojavljuju krovne badže kao jedan od elemenata planinske arhitekture. Glavni ulaz u objekat, kao i restoranski ulaz imaju nadstrešnice za zaštitu od atmosferilija, te omogućen pristup za lica sa smanjenom pokretljivošću.

Smještajne jedinice koje su zastupljene u hotelu su studio apartmani, jednosobni i dvosobni apartmani. Na svakom spratu postoji po devet studio apartmana, 16 jednosobnih i pet dvosobnih apartmana, dok je na potkrovlju osam studio apartmana i devet jednosobnih apartmana. Ukupno u objektu ima 77 smještajnih jedinica, i to 26 studio apartmana, 41 jednosobnih apartmana i 10 dvosobnih apartmana.

U podrumskom dijelu objekta je smještena garaža za vozila korisnika objekta u koju se ulazi preko pristupne rampe. Garaža je kapaciteta 26 parking mjesta, što je prema UTU-ima dovoljno za kapacitete hotela. Iz garaže se preko tampon zone pristupa vertikalnim komunikacijama - liftovima ili protivpožarnom stepeništu, preko kojih se ostvaruje veza sa centralnim holom i recepcijom koji su smješteni na prizemlju objekta. Korisna površina garaže je 700,65m2, čime se svrstava u kategoriju srednje garaže.

Prema projektnom zadatku, na garažu se preko rampe nadovezuje prostor za održavanje veće spratne visine, radi omogućavanja pristupa paletaru za unos materijala u magacin. Ostatak podrumske etaže čini tehnički blok objekta kome se pristupa sa odvojene pristupne rampe. Ovaj blok čini dostavna rampa za hotelsku kuhinju, kao i prostorije neophodne za tehnološki proces - prijem robe, magacini hrane i pića. Takođe, uz ovu zonu se nalaze garderobe zaposlenih i njihova trpezarija. Veza kuhinjskih magacina sa kuhinjom i ostatkom objekta je preko servisnog lifta kojim se vrši i održavanje objekta i ostvaruje usluga "room service". Uz servisni lift se nalazi i skladište veša i posteljine.Drugi dio tehničkog bloka čine tehničke prostorije - kotlanica, prostorija za hidroforsko postrojenje, sprinkler stanica, prostorija za smeće i prostorija za smještaj agregata.

U prizemlju objekta se nalazi glavni ulaz sa ulaznim holom i recepcijom. Uz recepciju se nalazi i prostorija za smještaj prtljaga, a zatim se nastavljaju prostorije uprave hotela. U okviru ulaznog hola se nalaze i aperitiv bar sa malom ostavom, kao i vertikalne komunikacije - liftovi i protivpožarna stepeništa kojima se ulazna zona povezuje sa smještajnim kapacitetima.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Synthesis architecure&design)
Iz ulaznog hola se pristupa i skijašnici u kojoj se čuva ski oprema gostiju i koja je direktno povezana sa spoljašnjim prostorom, te se na taj način ostvaruje koncept "ski in - ski out".

U okviru prizemlja se nalazi i hotelski restoran kapaciteta 126 mjesta. Neposredno uz restoran se nalazi i sanitarni blok. Restoran je povezan sa kuhinjom i kuhinjskom linijom za samoposluživanje. Uz ovaj restoran se nalazi i a-la-card restoran kojem se pristupa spolja, preko ulaznog hola sa garderobom i neophodnim sanitarnim blokom. Ovaj restoran koristi centralnu kuhinju za pripremu hrane sa kojom je povezan prostorijom u kojoj se vrši serviranje hrane za goste a-la-card restorana.

Ostatak prizemlja objekta sadrži poslovne prostore koji su namjenjeni izdavanju i finalno se ne opremaju, već to radi budući zakupac.

Spratovi objekta su identični jedan drugom (prvi i drugi sprat), dok se potkrovna etaža razlikuje po manjem broju smještajnih jedinica.

Potkrovlje objekta je u centralnom dijelu, svijetle visine do 1,20 m na mjestu gdje se građevinska linija potkrovlja i spratova poklapaju. Potkrovlje je projektovano iznad centralnog dijela objekta, spratnosti Po+P+2+Pk.

Bočne lamele objekta razdvojene dilatacijom spratnosti Po+2, nemaju potrovnu etažu već je ispod kosog krova identičnog nagiba kao na ostatku objekta, iznad druge etaže formiran tavanski prostor koji nije etaža, te ima minimalne otvore za ventilaciju i osvjetljavanje.

U tavanskom prostoru ne postoji nadzidak krova, te se prostor ispod krova ne može iskoristiti u svrhu stanovanja ili ostvarivanja drugih funkcija.

Pristup objektu je sa planirane interne saobraćajnice u okviru planinskog centra Kolašin 1450, odnosno kružnog toka sa koga se ostvaruje glavni ulaz u objekat za goste. Isključenje za drop-off zonu hotela planirano je neposredno prije kružnog toka, jednosmjernom saobraćajnicom u okviru parcele UP3, budući da je kružni tok protočnog karaktera u okviru naselja, kako bi se ostvarilo bezbjedno kretanje gostiju ispred Glavnog ulaza. Drop-off zona je odvojena ostrvom od zone kruznog toka. Pored glavnog ulaza nalazi se parking sa tri parking mjesta, od kojih je jedno za osobe sa invaliditetom. Pored glavnog pješčkog ulaza postoji i ulaz u podzemnu garažu objekat koji je predviđen Planom i ostvaren na Planom predloženoj poziciji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.