Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 28.06.2010.| 10:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

FIRMA dodjeljuje grantove hotelima i restoranima

(Foto: b)

Projekat FIRMA je raspisao javni poziv za dodjelu grantova koji će se dodjeljivati lokalnim konsultantskim kompanijama koji će vršiti procjenu stanja u preduzećima (hotelima, restoranima i sl.) u sektoru turizma sa ciljem da se procjeni njihova spremnost za implementaciju standarda HACCP,koji je ujedno i zakonska obaveza.

REDAH je odabran da bude koordinatora aktivnosti u sektoru turizma za područje Hercegovine, koje provodi Centar za ruralni razvoj i poljoprivredu.

Poziv za izražavanje interesa služi u svrhu podnošenja zahtjeva u cilju pružanja podrške održivom ekonomskom rastu, većem zapošljavanju i povećanju prihoda domaćinstava u Bosni i Hercegovini, a u vezi sa projektom koji nosi naziv Fostering Interventions for Rapid Market Advancement (FIRMA). Sponzoriran od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida), FIRMA je petogodišnji projekat koji je započeo sa aktivnostima u septembru/rujnu 2009. godine. Glavni uredi projekta FIRMA nalaze se u Sarajevu i u Banjoj Luci.

Implementacija ovog poziva će se odvijati radi procjene stanja u preduzećima i izrade akcionog plana.

Cilj akcionih planova je da se preduzeća upoznaju sa očekivanim koracima i troškovima implementacije, kako bi bila u stanju tražiti finansijsku podršku kod drugih organizacija/institucija (ministarstva, donatori isl). Grantovi FIRMA projekta će podržati aktivnosti u određenom iznosu, pri čemu je oćekivano i finansijsko učešće samih preduzeća (minimalno 25%), što je jedan od kriterija za izbor preduzeća.

Ova procjena troškova uvodjenja HACCP i sam Akcioni plan će biti smjernica za donošenje poslovne odluke o uvodjenju standarda i certifikaciji.

Zainteresiranost za implementaciju standarda HACCP, te status po pitanju uvođenja ovog standarda, da li eventualno već posjedujete ovaj certifikat, mogu se javiti najkasnije do 01.07.2010. na e-mail ivica@redah.ba ili tule@redah.ba ili na fax 036 480 934

U slučaju da se javi veći broj zainteresovanih subjekata, vršit će se selekcija po utvrđenim kriterijima, saopćio je REDAH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.