NavMenu

Pandemija nije ugrozala proizvodnju igračaka u BiH - Ostvaren izvoz na tržišta Njemačke, Srbije, Švajcarske i Velike Britanije

Izvor: Nezavisne novine Petak, 23.04.2021. 11:03
Komentari
Podeli
(Foto: Sharomka/shutterstock.com)
Iako je lani na tržište BiH uvezeno manje igračaka, ali i izvezeno, oni koje se u BiH bave ovom proizvodnjom ističu da pandemija ipak nije previše uticala na njihovo poslovanje i da nije srozala industriju igračaka.

Bešir Hasić, vlasnik fabrike igračaka od drveta Hasić-drvo Gradačac, kazao je za Nezavisne da oni izvoze igračke u Njemačku već nekoliko godina te, kako kaže, ni pandemija uzrokovana virusom korona nije im poremetila planove.

- Svake godine imamo rast izvoza naših igračaka za 6 do 8%. I u godini koja je iza nas, a koja je bila u znaku virusa korona, imali smo uspješan izvoz - ističe Hasić.

Dodao je da firma Hasić-drvo u potpunosti izvozi svoj proizvodni asortiman u zemlje Evropske unije, tako da je didaktičke igračke od drveta proizvedene kod njih moguće pronaći u trgovinama širom svijeta, ali ne i u BiH.

- U svom dosadašnjem radu stekli smo mnogobrojne zadovoljne klijente. Osnova naše proizvodne djelatnosti se bazira na proizvodnji igara i igračaka od drveta. Glavni distributer naših proizvoda nalazi se u srcu Evropske unije, koji distribuira naše proizvode širom svijeta - kazao je Hasić.

Naveo je da kao sirovinu koriste isključivo drvo iz BiH, uglavnom lipu, s godišnjim utroškom od oko 1.500 kubika drveta.

Da je izrada igračaka dobar posao, u razgovoru za Nezavisne potvrdio je i Amer Čulov iz Visokog, koji je prije tri godine počeo sa proizvodnjom eko-drvenih igračaka.

- Radimo već tri godine kao mali bh. proizvođač, koristimo dio mašinske obrade, ali je 70% takozvani handmade, ručna obrada, jer igračke zahtijevaju mnogo pažnje, vremena i ideja za obradu kako bi se prilagodile za dječju maštu i upotrebu - kazao je vlasnik preduzeća Čulov drvo.

On je istakao da oni trenutno rade samo za domaće tržište.

- Prodaja se vrši kroz predškolske ustanove, centre za rad s djecom, igraonice te kompanije koje su kupovale za dalju prodaju ili za poklone djeci - ističe Čulov.

Kako je rekao, to nisu klasične igračke, a program čini više od 50 artikala.

- Didaktički materijal za djecu služi za edukaciju i zabavu, a na kraju se dođe do igranja - ističe Čulov.

Dodaje da su proizvodnju pokrenuli s namjerom da doprinesu razvoju djece kroz didaktičke materijale od drveta, koji nisu štetni za korištenje.

Kako kaže, pandemija je kod njih imala uticaja, ali ne u velikoj mjeri.

Iz jedne prodavnice u Banjaluci koja se bavi prodajom igračaka istakli su da su zadovoljnim obimom posla koji su imali u prethodnom periodu jer, kako kažu, djeca su najbolji potrošači, tj. njihovi roditelji kupci.

- Tokom pandemije djeca su više bila kod kuće pa su kupovane razne igračke - od edukativnih, didaktičkih, do onih uobičajenih kao što su lutke i autići - naveli su oni.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanja (UIO) BiH, lani je u BiH uvezeno igračaka u vrijednosti od 32,8 mil KM, što je preko 6 mil KM manje nego godinu dana ranije.

- Što se tiče izvoza, i tu se bilježi pad u 2020. u odnosu na godinu dana ranije, za oko 4,7 mil KM - kazali su UIO BiH.

Dodaju da su igračke najviše uvozili iz Kine, Srbije, Hrvatske, Njemačke, Turske, Grčke i Hong Konga.

- Kada je u pitanju izvoz, igračke bh. proizvođača našle su se na policama Njemačke, Srbije, Švajcarske i Velike Britanije - kazali su iz UIO BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.