NavMenu

EU i dalje glavni spoljnotrgovinski partner BiH

Izvor: Glas Srpske Petak, 23.04.2021. 10:52
Komentari
Podeli
(Foto: s_oleg/shutterstock.com)
Glavni spoljnotrgovinski partner BiH i dalje je EU sa 65,3% učešća u ukupnom obimu robne razmjene BiH, jedan je od zaključaka sastanka Pododbora za trgovinu, industriju, carinu i oporezivanje koji je održan u četvrtak, 22. aprila, putem video-konferencije.

U prošloj godini zabilježen je kako pad uvoza iz EU od 13,9%, tako i pad izvoza u Uniju od 8,3%, dok je istovremeno zabilježen rast stope pokrivenost uvoza izvozom od 4,5 odsto, saopšteno je iz Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH.

Među ostalim, BiH je u EU lani po produženom ATM (Autonomne trgovinske mjere) režimu izvezla povrća više za 9% u odnosu na prethodnu godinu, voća više za 3%, a porastao je i izvoz određenih vina.

U saopštenju se navodi da je Evropska komisija izrazila zabrinutost zbog prijedloga uvođenja taksi na uvoz određenih vrsta mesa iz EU, te je ohrabrila BiH da što prije dovrši pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Komisija je pozdravila imenovanje Savjeta za metrologiju BiH i ratifikaciju Multilateralne konvencije o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreskim pitanjima, a što su prioriteti iz Analitičkog izvještaja.

Komisija je pozvala vlasti u BiH na usvajanje strategije na nivou BiH za infrastrukturu kvaliteta i Strateških smjernica za harmonizaciju podrške razvoju malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u BiH.

Evropska komisija je pozdravila do sada uložene napore nadležnih entitetskih vlasti na uspostavljanju onlajn registracije poslovnih subjekata, te pozvala na dalje pojednostavljenje i usklađivanje procesa registracije u oba entiteta, navodi se u saopštenju.


Delegacija BiH upoznala je Komisiju da je planirano da primjena Zakona o carinskoj politici u BiH koji podrazumijeva "carinu bez papira" i NCTS sistema (Novog kompjuterizovanog i tranzitnog sistem) započne 1. jula. U saopštenju se dodaje da je Evropska komisija pozvala vlasti u BiH da što prije usvoje novi zakon o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije, te da usklade akcize na pivo sa propisima EU.

Evropska komisija je primila k znanju da je Odluka o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg na snazi do 1. juna, te izrazila očekivanje da mjere neće biti produžene.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.