Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 28.06.2010.| 07:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Predizborna kampanja zakočila privatizaciju u FBiH

Privatizacija firmi u Federaciji BiH, koja je ove godine u budžet trebalo da donese oko 370 miliona KM, najvjerovatnije će dočekati novu vlast, jer je aktuelna već u predizbornoj kampanji, smatraju u nekim od tih firmi i Agenciji za privatizaciju FBiH.

U Agenciji su rekli da bi od devet preduzeća planiranih za privatizaciju u ovoj godini mogla da budu prodana svega dva. Napomenuli su da je za prodaju nekoliko firmi neophodno da Vlada FBiH donese takvu odluku, ali sumnjaju da će se to desiti s obzirom na predizborno vrijeme.

"Moguća je prodaja Fabrike duhana Mostar ako bude zainteresovanog kupca. Ove sedmice treba da bude objavljen novi, treći tender za to preduzeće. Za 'Bosnalijek' postoji odluka Vlade FBiH da državni kapital bude ponuđen na berzi. Prvi pokušaj nije uspio, ali nije jasno šta se sada čeka s novom prodajom. Možda bi se moglo krenuti i s privatizacijom 'Šipad eksport-importa', ali je tu problem što konsultant nije uradio program i početni bilans, tako da ne znamo kada će ta privatizacija doći na dnevni red", kažu u Agenciji za privatizaciju FBiH.

Istakli su da Vlada FBiH još nije donijela odluke o tenderima za državni kapital "Hidrogradnje", "Energoinvesta" i "Unisa", dok Remontni zavod Travnik ignoriše urgenciju Agencije za privatizaciju da im dostavi potrebne dokumente za privatizaciju. Napominju da ni za "KTK Visoko" ništa nije urađeno na realizaciji plana privatizacije, dok je tender za "Aluminij" proglašen neuspješnim.

"Teško je očekivati da će išta od privatizacije biti urađeno s obzirom na predizborno vrijeme i na to da će biti potrebno vremena da za formiranje nove vlade FBiH", ističu u Agenciji.

Alija Dautović, direktor "Šipad eksport-importa", ne vjeruje da će biti nastavljen proces privatizacije u ovoj godini, pa tako neće biti prodano ni ovo preduzeće.

"Nema političke volje za privatizaciju i sve su snage usmjerene na predizbornu kampanju", kaže Dautović.

Hazim Adilović, direktor Remontnog zavoda Travnik, tvrdi da su Agenciji za privatizaciju FBiH dostavili sve što je od njih traženo, ali smatra da se neće desiti privatizacija ove firme s obzirom na inicijativu Vlade Srednjobosanskog kantona da Zavod ne ide u prodaju, jer dobro radi.

"Stav kantonalne vlade je da nema potrebe da Zavod bude prodan za sitne pare i da dobije kupca koji bi zbog zemljišta ugrozio rad firme", kaže Adilović.

Komentar premijera FBiH Mustafe Mujezinovića i odgovornih u Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH u čijoj je nadležnosti privatizacija većine od pomenutih devet preduzeća nismo uspjeli dobiti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.