Izvor: eKapija | Petak, 25.06.2010.| 16:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Microsoft licencira proizvode u Vijeću ministara

(Foto: b)

Ministarstvo komunikacija i prometa i Microsoft Corp. potpisali su 24. juna trogodišnji ugovor o licenciranju Microsoft proizvoda u Vijeću ministara i pripadajućim mu institucijama. Ugovor su potpisali Rudo Vidović, ministar komunikacija i prometa, Lejla Zukić-Krivdić, direktorica Microsofta BiH i Nebojša Ninić, predstavnik konzorcija Lanaco-Logosoft-Teamwork, lokalnih Microsoft partnera zaduženih za implementaciju ugovora. Potpisivanju su prisustvovali i Nikola Špirić, presjedavajući Vijeća ministara i Pierpaolo Taliento, direktor Microsofta za poslovanje sa javnim sektorom na području Centralno-istočne Evrope.

Ministar komunikacija i prometa, Rudo Vidović, je pozdravio potpisivanje ovog Ugovora, te prilikom svog obraćanja izjavio da je za Bosnu i Hercegovinu važno da se Vijeće ministara odlučilo da u organima uprave koristi vrhunski i valjano licencirani softwer koji će povećati sigurnost i transparentnost korištenja komunikacionih tehnologija i informacionih sistema u državnoj upravi.

Vijeće ministara i Microsoft su u decembru 2008. godine potpisali Sporazum o strateškom partnerstvu, kojim su se zajednički obavezali ka poduzimanju napora i aktivnosti u cilju razvoja IT društva u BiH, što je današnjim činom i potvrđeno. Ugovor o licenciranju će omogućiti uvođenje novih tehnologija u rad organa Vijeća ministara BiH, koja će biti povjerena domaćim informatičarima, što će u mnogome doprinijeti i otvaranju novih radnih mjesta u IT industriji u BIH.

Direktorica Microsofta u BiH, Lejla Zukić-Krivdić se zahvalila prisutnima na uspješnoj saradnji, te naglasila da je ovaj Ugovor kruna dosadašnjih aktivnosti kompanije u BiH, ali i početak jedne nove ere u saradnji sa Vijećem ministara.

"Naše opredjeljenje je da budemo istinski partner Vlada i da damo naš doprinos daljem razvoju lokalnog IT tržišta, kao i Vladinim inicijativima usmjerenim ka povećanju kompjuterske pismenosti, promociji ekonomije znanja i efikasne zaštite prava intelektualne svojine", istakla je Zukić-Krivdić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.