NavMenu

Hercegovina: Uvoznici postali izvoznici

Izvor: Večernji list Petak, 25.06.2010. 12:10
Komentari
Podeli

Bosna i Hercegovina je u prvom tromjesečju ove godine, prema podacima Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine, izvezla robe u vrijednosti dvije milijarde i 132 milijuna maraka, a ostvarila uvoz od tri milijarde i 879 milijuna maraka, uz deficit od milijardu i 747 milijuna maraka i pokrivenost uvoza izvozom od svega 55 posto. Prema raspoloživim podacima sličan trend nastavljen je i u drugom tromjesečju koje je na izmaku. No, valja primijetiti da je izvoz znatno veći nego prošle, recesijske godine.

Aluminij glavni izvoznik

U prvom tromjesečju lani izvezeno je robe u vrijednosti milijardu i 668 milijuna maraka, a ostvareni izvoz u ovogodišnjem prvom tromjesečju na razini je onog iz 2008. Hercegovački izvoznici ostvaruju značajan dio ukupnog bh. izvoza. Prošle je godine Hercegovačko-neretvanska županija izvezla robe u vrijednosti 472 milijuna maraka, a ostvarila uvoz od 905 milijuna maraka, uz pokrivenost uvoza izvozom od 52 posto. No, u 2008. godini ova županije je izvezla robe u vrijednosti 717 milijuna maraka. Glavninu izvoza ove županije ostvaruje mostarski Aluminij.

Zapadna Hercegovina slovi kao izrazito trgovački kraj, a trgovina je ujedno najviše vezana za uvoz. Velike trgovačke kompanije u Županiji Zapadnohercegovačkoj ostvaruju velik dio županijskog ukupnog prihoda, ali valja naglasiti da sve više prihoda otpada na proizvodnju, uz rast izvoza. Prošle godine Zapadnohercegovačka županija je, prema podacima Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine, izvezla robe u visini 192 milijuna maraka, što je samo četvrtina od vrijednosti uvezene robe.

Izvoz iznad prosjeka

No, valja naglasiti da ova županija ima nešto više od 80.000 stanovnika i da je njezin izvoz na broj stanovnika znatno iznad bh. prosjeka. Izvoz ove županije stalno raste, ponajviše zahvaljujući činjenici da se sve veći broj poduzetnika koji su se bavili trgovinom i uvozom okreću proizvodnji i izvozu. U Širokom Brijegu brojni uspješni veletrgovci postaju vlasnici izvozno orijentiranih proizvodnih poduzeća. Vlasnik Feala Jozo Bogdan bavio se uvozom aluminijskih profila i keramike, a sad je njegov Feal među značajnijim izvoznicima. Slično je i s vlasnicima Soldo Metala. Uvozili su aluminijske profile iz Italije, a onda se trgovačka suradnja s talijanskom kompanijom Predieri Metali urodila tvornicom Presal Extrusion, koja izvozi aluminijske profile na tržište Europske unije. Širokobriješka tvrtka Mandex je od uvoznika utičnica postala izvoznik. Tihomir Zovko je uvozio kablove, a onda je pokretanjem proizvodnje u tvrtki Kabeli postao izvoznik.

Novi proizvodni objekti

Vlasnik širokobriješkog Mepasa Mirko Grebešić postao je jedan od vodećih hrvatskih poduzetnika u oblasti proizvodnje i izvoza – većinski je vlasnik Saponije, Koestlina, Maraske i Brodomerkura te širokobriješkog Metalca. Miljenko Mićo Crnjac, vlasnik širokobriješkog MCI-a, postaje većinskim vlasnikom Vinarije Domanovići te Livanjske mljekare koja izvozi livanjski sir. Širokobriješka obitelj Primorac, koja je vlasnik Primorke, uspješno se ogledala i u Hrvatskoj u oblasti proizvodnje i izvoza. Širokobriješki poduzetnik Anđelko Bazina, vlasnik Chemo-commerca, okreće se proizvodnji brusnih papira i abraziva, s ambicijama da se ogleda na inozemnom tržištu. Na prostoru izvan Bosne i Hercegovine ogledale su se i građevinske tvrtke A3 i Hering.

Mesnoj industriji Lijanovići, Tvornici obuće, kao izvoznicima, okreću se Stone art s kamenom, Pavković trade… Vodeći izvoznik u Posušju je Weltplast Franje Širića. No, u Posušju niče novi proizvodni objekt orijentiran na izvoz. Riječ je o tvrtki Miviko. - Miviko će se baviti proizvodnjom kabela za domaće i strano tržište. Radovi teku prema predviđenoj dinamici, a proizvodnja će početi početkom sljedeće godine – kaže Damir Vican, vlasnik tvrtke Miviko. Najvažniji izvoznici u Ljubuškom su Mucić&co, koji izvozi građevinske konstrukcije, Eurocompany s izvozom suhog i koštuničavog voća, vinarije Nuić i Hepok.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

16.04.2024.  |  Agro

Može li se rakija pokvariti?

16.04.2024.  |  Agro

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.