NavMenu

Deutsche Telekom investirao u blockchain platformu Celo

Izvor: Tanjug Srijeda, 21.04.2021. 15:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unplash / Austin Distel)Ilustracija
Deutsche Telecom je investirao u blockchain platformu Celo za finansijske transakcije virtuelnom valutom, koja omogućava korisnicima pristup preko mobilnih telefona projektima "decentralizovanog finansiranja" čime će zaobići tradicionalne finansijske kompanije, saopšteno je iz te njemačke kompanije.

Nije objelodanjeno o kolikoj je investiciji riječ, prenosi Reuters.

Deutsche Telecom je takođe naveo da je kupio izvjesnu količinu digitalnog tokena Celo, ne precizirajući iznos, a koji se koristi na toj platformi, pridruživši se tako velikim kompanijama poput Tesle koji je investirao u digitalne valute.

Decentralizovani finansijski projekti nude usluge u rasponu od razmjene kripto valuta, preko kreditiranja do osiguranja, omogućavajući korisnicima da zaobiđu tradicionalne finansijske kompanije.

Ovaj, uglavnom neregulisani sektor, poznat pod nazivom DeFi, eksplodirao je tokom pandemije koronavirsa, pri čemu je vrijednost kripto valuta na takvim platformama ove godine skočila tri puta na oko 60 mlrd USD.

Kompanija Celo, sa sjedištem u San Francisku, koja se koristi u preko 100 zemalja, omogućava korisnicima da šalju i primaju novac u formi tokena putem mobilnih telefona, kaže suosnivač Rene Rajnsberg.

Token Celo ima tržišnu kapitalizaciju od oko 800 mil USD u odnosu na jedan bilion dolara kapitalizacije bitkoina.

- Nemamo pojma gdje će biti Celo za pet do deset godina, ali smatram da je naša zamisao da neće nestati - rekao je Andreas Ditrih, šef centra za blockchain rješenja u sektoru Deutsche Telecom T-Sistems MMS.

Mada su se pojedini globalni korporativni investitori priključili trendu trgovanja i plaćanja digitalnim valutama, neki finansijski rukovodioci i računovođe zaziru od rizika da svoje bilanse stanja i reputaciju izlože ovoj vrsti izuzetno volatilne i nepredvidive imovine.

Iz Deutsche Telecom kažu da bilo kakve fluktuacije vrijednosti Celo tokena koje posjeduje ne bi imale primjetan uticaj na njegove poslovne rezultate, imajući u vidu obim investicije, ali nisu naveli koliko ona iznosi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.