NavMenu

Objavljeno prvo kritičko izdanje jednog Andrićevog romana

Izvor: RTRS Srijeda, 21.04.2021. 15:52
Komentari
Podeli
(Foto: sheff/shutterstock.com)
Zadužbina Ive Andrića je povodom duplog jubileja – šest decenija od dobijanje Nobelove nagrade za književnost i 45 godina rada zadužbine sa imenom velikog pisca, objavila kritičko izdanje Andrićevog romana Gospođica, koje je priredio Milan Potrebić.

Rukovodilac projekta Zorica Nestorović pojasnila je da je poseban značaj ovog izdanja u tome što predstavlja prvo kritičko izdanje nekog Andrićevog romana.

Nestorović je rekla da je Gospođica dugi niz decenija bila u sijenci najpoznatijih Andrićevih romana Na Drini ćuprija i Travnička hronika, jer je objavljena 1945. godine kada i njena dva slavnija prethodnika.

Prema njenim riječima, u sudbini glavne junakinje Rajke Radaković pisac je pokazao poraznu stranu ljudskog robovanja jednoj strasti na širokom antropološkom platnu društvenih i individualnih promjena, prenose Večernje novosti.


Gospođica je publikovana kao knjiga 18 Kritičkog izdanja djela Ive Andrića i predstavlja nastavak projekta Zadužbine Ive Andrića koji je započet 2016. godine i od kapitalnog je značaja za srpsku književnost i nauku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.