NavMenu

Pojedini guverneri traže od Bajdena da zaustavi prodaju benzinaca do 2035.

Izvor: Tanjug Srijeda, 21.04.2021. 14:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Minerva Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Guverneri desetak američkih država, uključujući Kaliforniju, Njujork, Masačusets i Sjevernu Karolinu, pozvali su danas predsjednika Džoa Bajdena da zaustavi prodaju novih vozila na benzinski pogon do 2035. godine, što bi bio dramatičan zaokret od fosilnih goriva.

Bajdenov infrastrukturni plan od 2,3 biliona dolara predviđa rashode od 174 mlrd USD i tzv. poreske kredite (umanjenje poreza) za podsticanje prelaska na električna vozila (EV) i razvoj mreže stanica za punjenje, ali ne zahtijeva postupno ukidanje prodaje putničkih vozila na benzinski pogon.

U pismu, u koje je agencija Rojters imala uvid, guverneri, među kojima su i oni iz Konektikata, Havaja, Mejna, Nju DŽersija, Novog Meksika, Oregona, države Vašington i Roud Ajlenda, pozvali su Bajdena da ustanovi standarde "kako bi se osiguralo da svi novi prodati putnički automobili i laki kamioni imaju nultu emisiju najkasnije do 2035. godine".

- Uspostavljanjem jasnog regulatornog okvira koji obezbijeđuje da sva prodata vozila u Sjedinjenim Državama imaju nultu emisiju štetnih gasova, konačno možemo očistiti vazduh i stvoriti nova radna mjesta na auto putevima - naveli su oni.

Guverneri takođe traže da Bajden utvrdi standarde i podsticaje čiji je cilj da se stoprocentno obezbijedi prodaja srednjih i teških vozila s nultom emisijom do 2045.

Bijela kuća se nije za sada oglasila povodom pisma guvernera.

Savezne države i neki kongresmeni se nadaju da će Bajden odobriti rok za postepeno ukidanje vozila na fosilna goriva što bi ubrzalo prelazak kupaca i proizvođača na električna vozila. Trenutno, električna vozila imaju udio od samo 2% u ukupnoj američkoj prodaji automobila.

Brojni američki kongresmeni pozvali su Bajdena da slijedi primer kalifornijskih čelnika, koji su u septembru saopštili da planiraju obustavu prodaje novih putničkih automobila na gas do 2035. godine. Bajden je tokom predsjedničke izborne kampanje prošle jeseni rekao da ne podržava ovaj plan Kalifornije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.