NavMenu

Prije 125 godina otvorena sarajevska Vijećnica

Izvor: Klix Utorak, 20.04.2021. 14:43
Komentari
Podeli

(Foto: Zurijeta/shutterstock.com)
Prošlo je 125 godina od otvaranja jedne od najznačajnijih građevina u Bosni i Hercegovini - Vijećnice u Sarajevu. Ovaj arhitektonski biser je znatno oštećen u posljednjem ratu, a obnovljen je 2014. godine.

U Historijskom arhivu Sarajeva su podsjetili da je Vijećnica zvanično otvorena 20. aprila 1896. Njen arhitektonski projekt je počeo Alexander Writtek, a završio ga je Ćiril Metod Iveković.

Vijećnica je više od jednog vijeka među najznačajnijim građevinama, svojom arhitekturom i institucijama koje su bile i koje trenutno jesu u njoj.

Djelo austrougarske arhitekture projektovano u orijentalističkom stilu je, između ostalog, bilo dom Bosanskog sabora osnovanog 1910. godine i Narodne biblioteke. Tokom opsade Sarajeva, u noći s 25. na 26. august 1992. spaljeno je, pretpostavlja se, više od dva miliona knjiga, časopisa i dokumenata.

Sarajevsku Vijećnicu kratko je posjetio i austrougarski prestolonasljednik Franc Ferdinand, nakon čega je na njega i njegovu suprugu Sofiju izvršen atentat 1914. godine, koji je bio povod za Prvi svjetski rat.

Gradske priče kazuju da Sarajlije nisu bile sretne nakon gradnje Vijećnice, smatrajući da nije primjerena za lokaciju na kojoj se nalazi. U međuvremenu je postala jedan od simbola glavnog grada i ostatka Bosne i Hercegovine.


U vrlo sličnom, orijentalističkom stilu je napravljena Mostarska gimnazija i Vijećnica u Brčkom.

Nakon dugogodišnje obnove Vijećnice uz pomoć brojnih donatora, ponovo je otvorena 9. maja 2014. godine, na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope. Tom prilikom je u njoj priređen i koncert Bečke filharmonije.

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine smatrali su da im ponovo treba omogućiti korištenje pojedinih prostorija Vijećnice, ali se to do sada još nije desilo. U njoj je smještena Gradska uprava i njen prostor se koristi za različite manifestacije.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.