NavMenu

Novi Urbanistički plan Banjaluke do kraja 2021.

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 20.04.2021. 14:20
Komentari
Podeli

Banjaluka (Foto: novak.elcic/shutterstock.com)Banjaluka
Urbanistički plan, jedan od najbitnijih dokumenata za razvoj grada u narednih 20 godina, trebalo bi da bude donesen do kraja ove godine, potvrdili su za Nezavisne u Gradskoj upravi.

Prema njihovim riječima, Urbanistički plan grada je trenutno u fazi izrade prednacrta.

Gradonačelnik Draško Stanivuković najavio je da će prednacrt urbanističkog plana za narednih 20 godina biti predstavljen 22. aprila, za Dan grada.

- Nakon što Skupština grada utvrdi nacrt, on će biti izložen na javni uvid, a nakon okončanja javnog uvida i javne rasprave biće pripremljen prijedlog plana za usvajanje u Skupštini grada. Prema okvirnom planu, a u skladu s metodologijom izrade ove vrste dokumenta prostornog uređenja, imajući u vidu i otežavajuće okolnosti izazvane pandemijom, moglo bi se očekivati njegovo donošenje krajem 2021. godine - naveli su u Gradskoj upravi.

Istakli su da je urbanistički plan razvojni, dugoročni, strateški dokument prostornog uređenja kojim se definišu osnovni ciljevi i principi razvoja u prostoru.

- Kroz održivi pristup u planiranju ovim dokumentom biće omogućeno podizanje kvaliteta života u gradu u društveno-ekonomskom, estetskom i ekološkom smislu, a uz istovremenu promociju štednje, optimizacije i pametnog gazdovanja svim gradskim resursima - objasnili su u Gradskoj upravi.

U skladu s metodologijom izrade urbanističkog plana, nakon izrade prijedloga nacrta i njegovog utvrđivanja od strane Skupštine grada, biće moguće preciznije obrazložiti predložena planska rješenja, a ista će biti izložena na uvid zainteresovanoj javnosti.

- Period na koji se plan donosi je 20 godina, a određen je planskim periodom od 2020. do 2040. Planski period predstavlja period izražen u godinama, za koji su izvršeni analiza i ocjena potreba i mogućnosti prostornog razvoja i utvrđeni ciljevi i program, odnosno koncepcija razvoja područja u obuhvatu dokumenta prostornog uređenja - zaključili su u Gradskoj upravi.

Između ostalih, urbanističkim planom grada predviđene su analize i studije stanovanja, studija "Banjaluka - grad zelenila", demografska studija, mogućnosti razvoja zona za privredne aktivnosti, primjena lokalnog plana zaštite prirode kroz urbanistički plan i njegova analiza, studija prirodnih uslova i resursa te saobraćajne analize.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.