NavMenu

Propao plan za smanjenje kapitala Banjalučke pivare

Izvor: Nezavisne novine Petak, 25.06.2010. 07:57
Komentari
Podeli

Manjinski akcionari "Banjalučke pivare" spriječili su juče većinskog vlasnika, investicioni fond "Altima" sa Kajmanskih ostrva, da drastično "sreže" gubitke preduzeća na teret kapitala.

Skupština akcionara "Banjalučke pivare" nije usvojila prijedlog Uprave da ogromni gubici preduzeća budu pokriveni smanjenjem kapitala za 82 odsto, jer nije obezbijeđena dvotrećinska većina od ukupnog broja akcija za izmjenu Statuta. Kresanje gubitaka najvećim dijelom planirano je na teret kapitala (53,7 miliona KM), iz rezervi (5,2 miliona) i emisione premije (3,5 miliona). Za prijedlog su glasali predstavnici "Altime", koji ima 53,8 odsto vlasničkog udjela, i dio malih akcionara, dok su protiv bili Fond PIO i Fond za restituciju RS, domaći investicioni fondovi i većina malih akcionara.

Goran Madžar, izvršni direktor Sektora za korporativno upravljanje u Investiciono-razvojnoj banci RS, koja upravlja Fondom za restituciju, kazao je da smanjenje gubitaka na teret kapitala "Pivare" nije adekvatno rješenje.

"Preduzeće obavlja specifičnu djelatnost iz koje uz kvalitetan rad u budućem dugoročnijem periodu može ostvariti značajnije prihode i dobit iz čega bi mogli pokriti dosadašnji gubitak", istakao je Madžar.

On je naglasio da razumije poslovne probleme s kojima se suočava "Banjalučka pivara", ali da nisu mogli dozvoliti smanjenje kapitala Fonda za restituciju. Ukazao je da su stoga predložili da gubici preduzeća, koji su dostigli 62,4 miliona KM, djelimično budu pokriveni iz rezervi i emisione premije, ali to nije prihvatio većinski vlasnik.

Siniša Božić, stručni saradnik Saveza udruženja malih akcionara RS, izrazio je zadovoljstvo zajedničkim nastupom javnih fondova RS i sitnih akcionara koji su uspjeli spriječiti plan "Altime".

"Nismo dozvolili da se loše poslovanje menadžmenta `Banjalučke pivare` u proteklim godinama `prebija` na teret našeg kapitala i akcija, što je veliki uspjeh", kazao je Božić smatrajući da preduzeće može izaći iz krize samo promjenom dosadašnjeg modela poslovanja.

"Banjalučka pivara" ima registrovan osnovni kapital u vrijednosti od 65,2 miliona KM, koji je nakon planiranog "rezanja" trebalo da bude smanjen na 11,5 miliona. Tim postupkom Uprava "Pivare", kako je ranije saopštila, željela je stvoriti preduslove za planiranu dokapitalizaciju, "jer bi trebalo iznivelisati trenutnu knjigovodstvenu i nominalnu vrijednost akcija". "Banjalučka pivara", godinama posluje uz iskorištenost kapaciteta ispod 30 odsto, što je, tvrde u kompaniji, glavni razlog zbog kojeg nisu profitabilni.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.