NavMenu

Kredit Energopetrola prikazan kao investicija

Izvor: Nezavisne novine Petak, 25.06.2010. 07:51
Komentari
Podeli

"Energopetrol" Sarajevo uzeo je kredit, koji je prikazan kao ulaganje većinskog vlasnika ove kompanije, mađarsko-hrvatskog konzorcija MOL/INA, mada je on morao unijeti svojih 150 miliona KM u sarajevsku firmu.

Kazali su to juče u Agenciji za privatizaciju FBiH, koja je revizorskoj kući "Deloitte" uputila primjedbe na revizorski izvještaj o izvršenju obaveza iz ugovora o dokapitalizaciji "Energopetrola". "Deloitte" je, tvrde u Agenciji, prihvatio kreditno zaduženje "Energopetrola" kao izvršenje obaveza konzorcija MOL/INA, koji je 2006. godine potpisao ugovor o dokapitalizaciji sarajevske naftne kompanije.

"U izvještaju se navodi da je `Energopetrol` digao kredit. Dakle firma se zadužila i to mora vratiti uz kamate, a revizor je to prihvatio kao da je konzorcij izvršio obaveze investiranja", kažu u Agenciji za privatizaciju.

Primjedbe na revizorski izvještaj, koji je Vladu FBiH i konzorcij MOL/INA koštao oko 57.000 KM, uputili su i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Ured Vlade FBiH za zakonodavstvo. U resornom ministarstvu ističu da im je nejasno u kojem obimu su izvršene investicije, te da su primjedbe dostavljene "Deloittu" kako bi dopunili izvještaj, nakon čega bi Vlada trebalo da donese zaključke. Napomenuli su da je Agencija zatražila i pojašnjenja odakle je isplaćeno 4,5 miliona KM za otpremnine radnicima "Energopetrola".

"Revizori treba eksplicitnije da kažu šta po ugovoru o dokapitalizaciji znači ulaganje 150 miliona KM, odnosno da li to znači da će konzorcij donijeti taj novac u `Energopetrol` i za taj iznos povećati vrijednost preduzeća ili će firma uzeti kredit pa se zadužiti", rekao je sekretar Ministarstva energije, rudarstva i industrija FBiH Stipo Buljan.

U mišljenju Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo navedeno je da je potrebno detaljno sagledati ispunjavanje ugovornih obaveza. Ističu, između ostalog, da konzorcij nije u potpunosti ispunio obaveze rekonstrukcije benzinskih pumpi, te da je potrebno precizno utvrditi da li ulaganja odgovaraju dinamici iz ugovora. Napominju da je konzorcij zadržao radnike "Energopetrola" u roku od tri godine, ali da u izvještaju nije jasno navedeno na osnovu čega je kasnije smanjen broj radnika "Energopetrola" sa 1.059 na 797.

U "Energopetrolu" su potvrdili da je ta firma uzela kredit od svojih suvlasnika MOL-a i INA, te da time nije prekršen ugovor o dokapitalizaciji.

"Konzorcij je ispunio sve obaveze. Bilo je definisano da konzorcij osigura investicije, a da to mogu biti kreditna sredstva", dodaju u "Energopetrolu".

Napominju da Vlada FBiH nije ispunila svoju obavezu iz ugovora da 100 radnika iz "Energopetrola" pređe u državnu firmu "Terminali Federacije".

U "Deloittu" juče nismo uspjeli dobiti komentar na primjedbe na njihov izvještaj, dok je premijer FBiH Mustafa Mujezinović rekao da mišljenje Agencije za privatizaciju i resornog ministarstva nije loše.

Prema ugovoru o dokapitalizaciji ako Vlada FBiH ili konzorcij ne budu zadovoljni nalazom revizora moguće je pokretanje spora pred međunarodnim arbitražnim sudom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija, Industrija

Insolar dobio koncesiju za izgradnju solarne elektrane od 100 MW kod Tomislavgrada

U zgradi Vlade Hercegbosanske županije potpisan je ugovor između Vlade Hercegbosanske županije kao koncesora i firme Insolar kao koncesionara. Ugovor je ispred Vlade Hercegbosanske županije potpisao ministar gospodarstva Hercegbosanske županije Miroslav Jaglica, a ispred Insolara Nataniel Holbrohr. Koncesionaru je dodijeljena koncesija za izgradnju solarne elektrane SE Seline ukupne instalirane snage 100 MW, u cilju korištenja solarnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.