NavMenu

Prvi kruzeri u Kotor stižu krajem aprila ili početkom maja

Izvor: RTCG Utorak, 20.04.2021. 08:41
Komentari
Podeli
(Foto: Faruk Kaymak/unsplash)
Od 10. aprila, nakon duže pauze, kruzeri sa turistima ponovo mogu uplovljavati u crnogorske luke. Dolazak prvog kruzera u Luku Kotor očekuje se krajem aprila ili početkom maja. Kompanija MSC najavila je da će njihov mega kruzer Splendida prvi put uploviti u kotorsku luku 17. juna.

Do kraja oktobra taj brod će u akvatorijum drevnog grada u Boki uplovljavati svakog četvrtka.

- Costa luminosa bi trebalo u aprilu da dođe u Kotor. Ono što tačno znamo MSC je nama najavio da bi 17. juna, sa brodom koji još nije dolazio u Kotor, 333 metar dugog Splendida, najavljeno je da će od 17. juna svakog četvrtka dolazi u Kotor do kraja oktobra. To je sjajna vijest - kazao u "Emisiji za pomorce" Radija CG, vlasnik agencije Allegra iz Bara Mihailo Vukić.

Posredstvom te agencije u Luku Bar stigla su tokom ove godine, tri kruzera kompanije Norwegian cruise line, sa osnovnom posadom, među kojima je i najveći 333 metra dugi Norwegian Jade.

To plovilo na vezu u barskoj luci biće do kraja jula.

U vrijeme pandemije kada su duće od godinu dana potpuno zaustavljena krstarenja brojni kruzeri sa osnovnom posadom su na vezu u lukama čekajući neka bolja vremena.

Posredstvom agencije Allegra iz Bara u Port of Adria stigla su tokom ove godine tri kruzera u raspremi, kompanije Norwegian cruise line.

Od 10. aprila u Baru je velelepni Norwegian Jade. Dosadašnja pozitivna iskustva te renomirane kompanije iz Norveške, koja planira da smjenu posade organizuje u našoj zemlji, doprinijela su pozicioniranju Crne Gore kao renomirane kruzing destinacije ističe vlasnik agencije Allegra Mihailo Vukić.

- Crna Gora se visoko postavila na kruzing i brodskoj mapi svijeta. Brod Norwegian Jade će u naredna dva mjeseca ukrcavati posadu koja će dolaziti iz čitavog svijeta i plan je da to bude prvi brod NCL koji će početi da plovi da plovi poslije godinu i po - kazao je Vukić.

Brodovi u raspremi plaćaju brojne takse i usluge. Neophodno im je obezbijediti djelove za elektoniku i brodsku mehaniku, hranu, higijenska sredstva, energente, tako da su na dobiti ne samo agent koji je ugovorio dolazak i luka u kojoj je plovilo na vezu, već i brojna lokalna preduzeća i preduzetnici naglašava Vukić.

- Najveći problem je snabdijevanje gorovim, jer su brodovi preveliki, kada bi taj problem bio riješen onda bi ti brodovi mogli duže da ostaju kod nas - ističe Vukić.

Vukić ističe da država dobrom organizacijom i usklađivanjem zakona sa EU legislativom u pomorskoj oblasti, mora pratiti ostale kruzing destinacije, poput Hrvatske, Italije i Grčke koja je odnedavno otvorila svoje luke za kruzere.

Sve kruzing kompanije su već spremne da ispune epidemiološke protokole koje je predvidjela crnogorska Vlada.

Vukić očekuje da će naša državna i lučka administracija ispuniti sva očekivanja brodara i turista.

Svi članovi posade ali i putnici na kruzerima, prema najavama brodarskih kompanija vrlo brzo moraće da budu vakcinisani protiv Covid - 19, očekuje Mihailo Vukić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.