Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 19.04.2021.| 11:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kapital Centralne banke BiH za tri mjeseca pao 84 mil KM - Uzrok pada u nižim cijenama vrijednosnih papira i zlata na tržištu evrozone

(Foto: Northfoto/shutterstock.com)
Neto strana aktiva ili tzv. slobodne rezerve Centralne banke Bosne i Hercegovine (CB BiH) za tri mjeseca ove godine smanjene su za 84 mil KM, a ukoliko se obistine predviđanja svjetskih, ali i domaćih stručnjaka o rastu inflacije, Bosna i Hercegovina do kraja godine mogla bi ostati bez većine tih "slobodnih rezervi" koje zaključno s martom ove godine iznose 811 mil KM.

Inače, "slobodne rezerve" predstavljaju razliku između obaveza koje ima CB BiH i imovine kojom raspolažu, a upravo taj novac (slobodne rezerve) na početku pandemije virusa korona tražili su predstavnici Republike Srpske kako bi se sanirale posljedice krize u BiH, međutim rukovodstvo Centralne banke BiH se oglušilo o te zahtjeve ističući da nema potrebe da se reaguje. Istovremeno, CB BiH je te rezerve koristila za svoje potrebe, između ostalog i za kupovinu spornog zemljišta za izgradnju zgrade Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Zaključno sa decembrom prošle godine slobodne rezerve iznosile su 895.698.000 KM, da bi zaključno sa februarom pale na 795.940.000 KM i na kraju marta iznosile su 811,5 mil KM.

- Razlog smanjenja neto strane aktive je pad cijena vrijednosnih papira i cijene monetarnog zlata na tržištu evrozone. Vrijednosni papiri zemalja Evrozone i monetarno zlato su najznačajniji dijelovi devizne rezerve CB BiH koji su izloženi promjenama cijena na tržištu - rekli su Nezavisnim novinama u Centralnoj banci BiH odgovarajući na pitanje zbog čega je došlo do pada "slobodnih rezervi".

Domaći stručnjaci naglašavaju da razloge njihovog pada treba tražiti u upravljanju tim novcem koje nije u duhu vremena jer CB BiH, za razliku od većine centralnih banaka u svijetu, novac ulaže isključivo u tradicionalne vrijednosne papire kao što su obveznice Francuske, Njemačke, Belgije i Španije. Trenutno zbog inflantornih očekivanja prinosi na obveznice su počeli da rastu, što dovodi do većih kamatnih stopa na te obveznice, a posljedice toga su pad njihovih vrijednosti. Primjera radi, francuske desetogodišnje obveznice sa prinosom od - 0,34 odsto sada su na nivou od - 0,02 odsto, dok su Njemačke obveznice sa - 0,57 odsto pale na nivo od - 0,28 odsto.

Prema određenim analizama, ukoliko se inflantorna očekivanja nastave moguće je drastičnije umanjenje kapitala CB BiH te da zbog toga treba razmišljati o ulaganjima u netradicionalne klase aktive. Kako ističu, ukoliko dođe do najavljene inflacije i povećanja kamatnih stopa CB BiH bi mogla izgubiti većinu svojih slobodnih rezervi. Na trenutni portfelj CB BiH, od 9,4 mlrd KM KM rastom kamate od 1%, CB BiH bi izgubila oko 400 mil KM, a na rast od 2% gotovo sve slobodne rezerve.

- Poražavajuće je da kapital toliko padne. Investiciona politika se mora preispitati i postavlja se pitanje, recimo, ko im je sugerisao da toliko ulažu u zlato. CB BiH je u jedinstvenoj situaciji jer ne može kupovati domaće, prije svega državne hartije od vrijednosti, ali nije joj zabranjeno da kupuje strane - rekao je za Nezavisne Marko Đogo, profesor Ekonomskog fakulteta.

U samoj CB BiH potvrđuju da imaju zakonska ograničenja te da je jasno definisano u koje instrumente ona može investirati devizne rezerve, ali da CB BiH mogu podnijeti i znantno osjetniji rast tržišnih prinosa na obveznice zemalja Evrozone. Takođe, naglašavaju da trenutni "stvarni podaci" ne ukazuju na bojazan od inflacije te da u skladu s tim "CB BiH ne razmatra ulaganje u netradicionalne klase aktive".

Za razliku od Centralne banke BiH, mnoge centralne banke u svijetu preispituju svoje upravljanje portfeljom i sve više ulažu u rizičnije finansijske instrumente i akcije listirane na stranim berzama. Na primjer, centralne banke Švajcarske i Norveške ulažu u kompanije kao što su Apple, Tesla, Amazon, Facebook, itd.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE