NavMenu

Madi kupio Agromix iz Doboja - Tešanjska firma ulaže u proizvodnju stočne hrane, jaja i hrane za kućne ljubimce

Izvor: eKapija Nedjelja, 18.04.2021. 13:21
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: David Tadevosian/shutterstock.com)Ilustracija
Tešanjska kompanija Madi, jedan od lidera u regionu u proizvodnji pilećeg mesa, kupila je većinski udio u kompaniji Agromix iz Doboja koja proizvodi stočnu hranu.

Ugovor su 9. aprila u Doboju potpisali Slaviša Bukejlović, direktor Agromixa i Edin Jabadžić, izvršni direktor kompanije Madi, saopšteno je iz te kompanije.

- Poučeni lošim iskustvom otežane nabave stočne hrane na početku pandemije i zatvaranjem granica u 2020. godini, te enormnog poskupljenja žitarica i stočne hrane u 2021. godini, odlučili smo da akvizicijom dobojskog Agromixa damo svoj doprinos razvoju poljoprivrede i prerađivačke industrije - rekli su u Madiju.

U proteklih 25 godina postojanja, kompanija Agromix Doboj izrasla je u ozbiljnog partnera specijaliziranog za proizvodnju i prodaju stočne hrane, transport, proizvodnju konzumnih jaja te proizvodnju pilećeg mesa i mesnih prerađevina.

Kako je navedeno iz kompanije Madi, Agromix zapošljava 56 radnika i svoje proizvode plasira na domaćem tržištu. Posjeduje vlastite farme uporedo razvijajući kooperantsku mrežu, a što u konačnici rezultira sa 850.000 tovnih pilića na godišnjem nivou.

- Ulaskom u vlasništvo tešanjskih investitora, Agromix dobija priliku za novi rast i razvoj s obzirom na to da se planiraju i nove investicije sa primarnim ciljem jačanja ratarstva i poljoprivredne proizvodnje. Svima je jasno da postoji velika ovisnost o uvozu žitarica, velike površine zemlje su neobrađene i neiskorištene, poljoprivredni proizvođači nemaju gdje da plasiraju svoje proizvode, ne postoje kapaciteti za čuvanje, a prerađivačka industrija nije razvijena. U tom smislu, širenje kapaciteta proizvodnje stočne hrane, ulaganje u kapacitete za povećanje proizvodnje konzumnih jaja, proširenje na segment proizvodnje konzervirane i briketirane hrane za kućne ljubimce, samo su neki od projekata koji se planiraju realizirati u dobojskom Agromixu - poručuju iz firme Madi.

Iz Madija posebno ističu da će svi ovi projekti biti usmjereni na jačanje domaćih dobavljača, nova zapošljavanja, razvoj poljoprivrede, jačanje prerađivačke industrije i smanjenje zavisnosti od uvoza.

- Ekonomija koja ima vlastite izvore energenata, vode i proizvodnju hrane je stabilna ekonomija. Madi i Agromix žele doprinijeti stabilnosti - saopšteno je iz Madija.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Zdravstvo

Zdravstveni turizam cvjeta u BiH, ljekari savjetuju oprez

Za razliku od administracije koja za vrijeme praznika slobodne dane provodi s obitelji, privatni liječnici, stomatolozi, kozmetičari, frizeri u BiH imaju pune ruke posla, i to ponajviše zahvaljujući dijaspori. Tako već početkom prvih proljetnih praznika, u vrijeme Uskrsa i Bajrama, mnogi bh. građani koji žive u inozemstvu će se sami ili s obitelji uputiti na tjedan dva u svoju matičnu domovinu ne samo kako bi posjetili rodbinu, već

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.