NavMenu

Vlada Crne Gore pripremila paket mjera za turističku sezonu - Nadaju se prihodu od 700 mil EUR

Izvor: Vijesti Petak, 16.04.2021. 12:44
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Сергей Петров)
Politika otvorenih granica, efikasne laboratorije i PCR testovi po povoljnim cijenama za turiste, promovisanje Crne Gore kao odgovorne destinacije sa jasnim pravilima i epidemiološkim mjerama, imunizovanje 75% stanovništva do početka ljetnje sezone, uspostavljanje avio letova i značajna finansijska podrška turističkoj privredi, predstavljaju ključni dio paketa mjera kojim Vlada nastoji da prihod od turizma ove godine bude na nivou od 65% u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Ako se projekcije ostvare to bi značilo 700 mil EUR prihoda i turistički promet od 8,257 miliona noćenja. U rekordnoj 2019. godini država je prihodovala 1,1 mlrd EUR od najznačajnije ekonomske grane koja čini četvrtinu društvenog proizvoda zemlje, dok je zabilježeno 13,925 miliona noćenja.

Ova procjena, međutim, nosi veliku neizvjesnost, jer uprkos najavljenoj politici otvorenih granica, niko ne zna kakva će biti turistička sezona u uslovima pandemije.

Izvjesno je da se turistička privreda već oprostila od predsezone. Bukinga i ugovorenih aranžmana gotovo je malo, dok napor Vlade da do početka juna bude imunizovano 300 hiljada odraslih stanovnika još nema uporišta ni u broju prijavljenih za vakcijanciju, niti u dopremi vakcina koje su uglavnom još u najavi. Broj imunizovanih je najvažnija pretpostavka na kojoj se temelji procjena za prihode i uspjeh turističke sezone.

- Nema razloga da se ova predviđanja ne ostvare - rečeno je, međutim, Vijestima u Ministarstvu ekonomskog razvoja (MER).

Otvorene granice i "sigurna zona"

U cilju uspješne sezone, kažu u resoru kojim rukovodi ministar Jakov Milatović, formirana je Radna grupa za turizam i privredu (u okviru komisije za borbu protiv koronavirusa), dogovorena je saradnja sa pet privatnih laboratorija u više gradova Crne Gore, formirane su i terenske ekipe za uzorkovanje. Ovim potezom će, vjeruju, svaki turista imati mogućnost brzog i jednostavnog testiranja, a razmatraju mogućnost subvencionisanja cijene PCR testova za turiste.

U narednih nekoliko dana vlasti bi trebalo da predstave zdravstveni protokol za turističku sezonu i detalje o subvencionisanju testova. Uz to, formiran je međuresorni radni tim za poboljšanje aviodostupnosti Crne Gore, koji će uskoro završiti rad na novom konceptu marketinškog podsticaja u cilju podrške avio-kompanijama za letove sa značajnih tržišta. Letove nacionalnog avio-prevoznika To Montenegro Vlada najavljuje od 1. juna.

Za postizanje željenih rezultata priprema se i kampanja kroz učešće na sajmovima, studijskim posjetama novinara Crnoj Gori, prezentaciji ponude u većim regionalnim gradovima, a glavni akcenat će biti na promociji digitalnim kanalima, na najposjećenijim regionalnim portalima i društvenim mrežama. Crna Gora je u prošloj godini zabilježila pad u turizmu od 85% (prihodovano je svega oko 135 miliona) u odnosu na 2019. godinu, a jedan od razloga je i politika zatvorenih granica koju je bivša Vlada uvela prije svega prema regionalnom tržištu iz kojeg dolazi najveći broj turista.


Tu situaciju je iskoristila susjedna Hrvatska koja je u odnosu na 2019. godinu imala pad od 64 odsto u broju dolazaka i 55 posto u ostvarenim noćenjima, ali je uspjela da politikom otvorenih granica ostvari sedam miliona dolazaka turista i 40 miliona noćenja. Slično se desilo i u Albaniji.

Iz MER-a su kazali da je upravljanje granicama važna karika u planiranju turističke sezone.

- Ograničenja bilo koje vrste negativno se odražavaju na turizam, tako da treba naći pravu mjeru - sačuvati zdravlje i obezbijediti ekonomsku aktivnost koja neće ugroziti zdravlje građana. Granice će ostati otvorene uz eventualne nove olakšice za njihov prelazak, koje će zavisiti od epidemiološke situacije - pojašnjeno je iz MER-a.

Vlada, kažu, želi da tradicionalnim gostima olakša ulazak. Postojeći plan može biti korigovan u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Institutom za javno zdravlje, ali samo ako se obezbjeđuje zdravstvena sigurnost posjetilaca i građana Crne Gore.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.