Izvor: eKapija | Nedjelja, 18.04.2021.| 21:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Iz Garantnog programa sa bankama ugovoreno 160 mil KM kredita - RS garantuje povrat do 70% zajma

(Foto: pogonici/shutterstock.com)
Od ukupno obezbijeđenih 238 mil KM, iz Garantnog COVID programa do sada je za kredite privrednicima koji su pretrpjeli štetu uslijed pandemije virusa korona ugovoreno 160 mil KM kredita. Svaki kredit je obezbijeđen garancijom u visini do 70%, potvrdio je za Banjaluka.net Radivoja Krčmar, direktor Garantnog fonda Republike Srpske, prenio je zvanični sajt fonda.

- Svaki mjesec je novi trend u pogledu garancija koje Garantni fond u ime i za račun Vlade izdaje privrednicima koji su pretrpjeli štetu zbog virusa korona. Banke su nas svaki mjesec dužne izvijestiti kome je odobren kredit i u kojem iznosu. Konkretno, sada imamo podatak da je do kraja marta plasirano 18 mil KM kredita, a krediti su obezbijeđeni garancijom u iznosu od 70%. Svaki naredni mjesec očekujemo da će biti veći obim plasiranih kredita, a već sada ima 48 predmeta koji su u obradi u bankama - rekao je Krčmar.

On je istakao da interesovanje za ovakvim vidom kreditiranja kod privrednika postoji, te podsjetio da je to pomoć kojom Vlada Republike Srpske nastoji da sanira negativne posljedice pandemije i omogući neometan povratak poslovnim aktivnostima.

- Ovim programom Garantnog fonda Vlada Republike Srpske bankama garantuje povrat do 70% kredita za koje privrednici iz Republike Srpske apliciraju kod komercijalnih banaka. Ti iznosi, koji u ovim trenucima za pojedina preduzeća znače i opstanak mogu ići čak i do iznosa od 400.000 KM, u zavisnosti od kapaciteta kompanije, odnosno da li je u pitanju mikro, malo ili srednje preduzeće - rekao je Krčmar.

Do sada su ugovori o kreditiranju potpisani sa devet komercijalnih banaka i dvije mikroreditne organizacije iz Republike Srpske.

- Dvije banke nisu ispunjavale kriterijume, tako da su ugovori o plasiranju kredita potpisani sa devet komercijalnih banaka i dvije mikroreditne organizacije. S obzirom da su u pitanju javna sredstva moramo voditi računa o likvodnosti banaka i spremnosti da ispoštuju ugovorene obaveze - dodao je Krčmar.

Pored garancija na kredite, Krčmar je podsjetio da je država privredi pomogla i isplatama doprinosa i plata radnicima u period kada im je rad bio zabranjen.

Izmjenama i dopunama Zakona o Garantnom fondu proširene su mogućnosti podrške Garantnog fonda.

- Zakon je usvojen 2010. godine otkada i Fond radi, ali je sadržao određene nedostatake. Konkretno, trgovačka preduzeća nisu mogla aplicirati za kredite koji bi bili obezbijeđeni garancijom Garantnog fonda, ako proizvodi iz njihovog asortimana nisu bili pretežno domaće proizvodnje. Vlada Republike Srpske je usvojila naše prijedloge, tako da smo sa 50%, koliko smo do sada garantovali na kredite, došli do mogućnosti da izdajemo garancije do 70% kredita - istakao je Krčmar.

Komentarišući rad Garantnog fonda i planove za naredni period, Krčmar ističe da je misija fonda da ohrabri banke da plasiraju kredite firmama koje imaju novu poslovnu ideju, te žele uvećati biznis ili otpočeti sa drugom djelatnošću, a da će Garantni fond, garantovanjem dijela njihovih obaveza za kredite bankama, smanjiti rizik finansiranja.

- Mi smo na raspolaganju bankama ukoliko žele privrednim subjektima da odobre kredit, ali im nedostaje dovoljno obezbjeđenja. Važno je istaknuti da naša misija i zadatak kao fonda nije da ostvarujemo visok profit nego moramo obezbjediti stabilan rast poslovanja, sačuvati kapital fonda i pokriti troškove poslovanja, jer smo akcionarsko društvo i nismo oslonjeni na budžet - naglasio je Krčmar.

Zaključuje da će Garantni fond i u narednom periodu nastaviti da efikasno ostvaruju svoju misiju, te da će se u svom radu posvetiti jačanju lokalnih i regionalnih saradnji, te garantovanjem kredita namijenjenih poljoprivredi i ulaganju u nove tehnologije biti pouzdan partner svim privrednicima i time doprinijeti rastu i razvoju privrede Republike Srpske.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE