NavMenu

Sarajevska općina Stari Grad želi do kraja juna nastaviti umanjenu cijenu zakupnine za korisnike javnih površina

Izvor: Klix Petak, 16.04.2021. 10:32
Komentari
Podeli
Sarajevo (Foto: M DOGAN/shutterstock.com)Sarajevo
Nijedan zakupac javne površine u općini Stari Grad neće morati platiti naknadu za period u kojem im je odlukom Vlade KS bio zabranjen rad. Najavio je ovo načelnik Ibrahim Hadžibajrić, govoreći o nastavku pomoći privrednicima u ovoj općini.

Preračunato u novčani iznos, ova podrška privrednicima iznosi više od 18.000 KM jer upravo za taj iznos umanjiće se priliv sredstava u općinski budžet ovog mjeseca.

Osim toga, Hadžibajrić je najavio i da će privrednicima ostati umanjene cijene zakupnina za poslovne prostore i naredna tri mjeseca.

Kako je kazao, već na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad, najavljenoj za kraj ovog mjeseca, iznijeće prijedlog da se korisnici javnih površina oslobode naplate za 23 dana koja nisu radili, te da se umanjenje zakupnina za poslovne prostore za 30% nastavi i u periodu od 01. aprila do 30. juna, ove godine.

- Općina Stari Grad, dok sam ja na njenom čelu, neće dozvoliti da privrednici sami nose teret pandemije. Već smo ukidali i umanjivali zakupnine za poslovne prostore, sada ćemo osoboditi naknada zakupce javnih površina za period kada nisu radili jer smatram da je jedino tako pošteno - izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Kako je objasnio, do kraja marta zakupnine za poslovne prostore bile su umanjene za 30%.

- Tu olakšicu planiramo produžiti za još tri mjeseca jer smo svjesni da je situacija još teža. Ne želim spašavati budžet, nego građane i privredu. Svi ostali projekti mogu sačekati, sada je važno pomoći socijalno ugrožene i opstanak privrednika i očekujem podršku Općinskog vijeća u tome - poručio je Hadžibajrić.

Na prijedlog Hadžibajrića, Općinsko vijeće je prošle godine zakupce poslovnih prostora u vlasništvu Općine Stari Grad oslobodilo plaćanja zakupnina u periodu lockdowna, a potom je usvojena odluka o umanjenju zakupnina za 30 posto od oktobra prošle, do kraja marta ove godine. Ovim olakšicama umanjen je budžet Općine Stari Grad za više od 3 mil KM.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.