NavMenu

Pod lupom svaka marka privrednicima i ratarima u KS - Uspostavljeni registri poticaja za malu privredu i poljoprivredu

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 15.04.2021. 15:28
Komentari
Podeli

(Foto: isak55/shutterstock.com)
Kanton Sarajevo uspostavio je registre poticaja za malu privredu i poljoprivredu s ciljem poboljšanja transparentnosti kao jednog od načina borbe protiv korupcije.

Ovo su juče u Sarajevu potvrdili Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u KS, i Adnan Delić, ministar privrede KS.

Objava registara, kako su istakli, uticaće na povećanje vidljivosti programa poticaja te poboljšanje transparentnosti procesa dodjele ove vrste novčanih sredstava subjektima male privrede i poljoprivrednicima s područja KS.

Prvi podaci koji se odnose na dva registra, kako je naveo Kafedžić, već su vidljivi na veb stranici Ureda, a njihovu uspostvu pomogla je i Misija OSCE-a.

Radi se o poticajima koji se dodjeljuju svake godine, naveo je Delić, a ove godine su značajniji nego ranije - samo za poticaj maloj privredi biće dodijeljeno 8,49 mil KM, a za poticaj poljoprivredi 6,1 mil KM.

- Transparentnost je preventiva korupciji i zato smo prihvatili incijativu da ustanovimo ove registre kako bismo stvorili infrakstrukturu koja je dostupna kompletnoj javnosti. Na ovaj način biće unaprijeđeni i analitički procesi i imaćemo dostupne podatke koji će nam dati bolju sliku gdje treba da usmjerimo ova sredstva - kazao je Delić.

Registrima će biti obuhvaćeni podaci iz 2020. i kada je riječ o maloj privredi i poljoprivredi, a svaki naredni poziv za poticaj biće unošen.

Trenutno je, kako je kazao Delić, uneseno 198 predmeta kada se radi o poticajima u poljoprivredi i 46 predmeta koji se odnose na poticaje u maloj privredi.

Inače, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo je u toku 2021. godine izdao 42 prekršajna naloga nosiocima javnih funkcija u KS zbog povrede Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

Ured je u toku ove godine zaprimio 775 prijava imovine i unio ih u registar podataka o imovini.

Takođe, započet je postupak provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo u 2021. godini. Postupkom provjere će biti obuhvaćeno najmanje 200 nosilaca javnih funkcija u KS, među njima načelnici svih općina u KS, čiji podaci o imovini dosad nisu provjeravani, svi ministri u Vladi KS i zastupnici u Skupštini KS.

Ured provodi i kontrolu javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač KS.

Također, na prijedlog Ureda, Vlada je donijela Odluku o registru podataka o javnim nabavkama koje provode institucije čiji je osnivač KS.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.