NavMenu

Danski paviljon- jedan od najimpresivnijih na sajmu Expo 2010

Izvor: eKapija Srijeda, 23.06.2010. 10:04
Komentari
Podeli

Danska kompanija Bjarke Ingels Group (BIG) dizajnirala je pavinjon kojim se ova zemlja predstavila na Sajmu 2010 World Expo u Šangaju. Kroz interakciju, posjetitelji paviljona mogu doživjeti neke od najboljih atrakcija Kopenhagena kao što su gradska bicikla, luke, igrališta i piknik.

Bicikl je popularno prevozno sredstvo i nacionalni simbol u Danskoj, ali i u Kini. Ipak, u posljednjih nekoliko godina, bicikl je doživio različitu sudbinu u ove dvije zemlje. Dok Kopenhagen teži da postane vodeći svjetski grad bicikala, teški motorni promet je u porastu u Šangaju, gdje je automobil postao simbol bogatstva.


Na danskom paviljonu bicikl je predstavljen kao simbol modernog načina života i održivog urbanog razvoja. Objekat je dizajniran sa dvostrukom spiralom sa pješačkom i biciklističkom stazom koja se prostire na visinu od 12 metara.

Na ovaj način možete doživjeti dansku izložbu na dva načina- kroz mirnu i laganu šetnju i kroz putovanje biciklom.

U srcu paviljonu gosti će pronaći bazen gdje je postavljena skulptura Male sirene, jednog od najpoznatijih simbola Danske. Ovo je prvi put od postavljanja prije 96 godina da je popularna brončana skulptura odnesena izvan Danske. Njeno premještaj u Kinu nastalo je kao rezultat želje da paviljon ponudi istinski doživljaj života u Danskoj.

Dok Mala sirena bude `boravila` u Šangaju, njeno mjesto u Langelineu će zauzeti umjetničko djelo poznatog kineskog umjetnika Aja Weisea koji je radio kao konzultant na izgradnji Bird`s Nesta, nacionalnog olimpijskog stadiona u Pekingu.

Paviljon je izgrađen kao monolitna konstrukcija od bijelo obojenog čelika, proizvedenog u kineskom brodogradilištu. Krov je prekriven sintetičkom svijetlo-plavom zaštitnom bojom koja se koriste u Danskoj za biciklističke staze.


Događaji na danskom pavinjonu se odvijaju između dvije paralelne fasade - unutarnje i vanjske. Unutarnji dio je zatvoren i predstavlja različite funkcije paviljona. Širina varira i definiran je programom unutarnjeg prostora. Vanjska fasada napravljena je od perforiranog čelika. U večernjim satima, aktivnosti u unutrašnjem dijelu paviljona su osvijetljena za prolaznike. Zanimljiv detalj su i `klupe za druženje` danskog umjetnika Jeppea Heina koje su postavljene uz biciklističke trake.

N.V.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.