NavMenu

Obnova Stjepan grada: U prvu fazu utrošeno 200.000 KM

Izvor: Dnevni list Utorak, 22.06.2010. 15:48
Komentari
Podeli

Stjepan grad, nastao na kasnoantičkoj utvrdi ponad Blagaja, danas doživljava svoju obnovu. Riječ je o projektu u koji je u prvoj fazi obnove, sačinjene od konzervatorskih radova, uloženo 200 tisuća maraka, a veliki radovi se tek očekuju. Rekonstrukcija se odvija pod nadzorom Konzervatorskog zavoda za zaštitu spomenika Federalnog ministarstva kulture i sporta, te Univerziteta Džemala Bjedića u Mostaru - Građevinskog fakulteta sa Zavodom za projektiranje i ispitivanje materijala i konstrukcija.

Zadovoljni rezultatima

Projekt je najvećim dijelom financiran od UNESCO-a te dijelom agencije “Stari grad” Mostar. Rezultati obnove nedavno su se mogli vidjeti na prikazivanju 25-minutnog dokumentarnog filma “Zbližavanje zajednica putem smanjenja siromaštva”, a koji je također realiziran u sklopu projekta UNDP-a i UNESCO-a. Koordinator između poslovođa i radnika Kenan Ćatić je, u razgovoru za naš list, kazao kako je sve krenulo idejom prof. Envera Imamovića, a radovi su započeli 8. ožujka ove godine.

"Prva faza je uspješno završena, a u nju je utrošeno oko 200 tisuća maraka. No, odmah su nastavljeni radovi za rekonstrukciju na kuli hercega Stjepana Kosače u Blagaju, kao i mnogi drugi. Jako smo zadovoljni rezultatima i nastavit ćemo raditi sve dok budemo imali novca", naglasio je Ćatić, dodavši kako su u spomenutoj prvoj fazi obnovili zapadnu stranu zida i jednu čatrnju, dok je obnova još jedne u tijeku. Ćatić je naglasio kako Stjepan grad ima veliki značaj, kako za Blagaj i Mostar, tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Radovi glatko teku


Ovaj hercegov grad, koji je zapravo bio gradska palača, svake godine, govori Ćatić, posjećuje dosta turista iz cijeloga svijeta. On vjeruje kako bi ih bilo još i više kada bi bilo lakše doći do njega.

"Dosta turista posjećuje ovu tvrđavu, samo što je put koji vodi do nje malo zarastao te ga treba sanirati kako bi turisti lakše dolazili. Trebalo bi staviti dosta putokaza kako bi ljudi lakše pronašli put do ove tvrđave. No, nije da u Blagaju postoji samo ovaj Stari grad, tu postoji još dosta starina i neispitanih starina koje treba obnavljat, ali nitko ne želi uložiti novac", kaže Ćatić za Dnevni list.

Iako su radovi tekli dosta glatko, 26 radnika koji rade na obnovi Stjepan Grada ponekad su nailazili na teškoće, najčešće zbog otežanog pristupa. Prema riječima koordinatora između poslovođa i radnika Kenana Ćatića, radnici uspješno premošćuju sve poteškoće, no, ponekad se i kod njih javi lagani umor, ali ipak moraju raditi.

"To je zapravo još jedna prednost ovoga projekta. Zaposlili smo, pa makar to bilo i kratkoročno, 26 radnika koji sada mogu prehranjivati svoje obitelji. To je dodatna ljepota", priča Ćatić, koji otkriva kako imaju još cijelu godinu da završe sve radove, no ipak, kaže, ne vjeruje da će stići jer je to premalo vremena

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.