NavMenu

Saudijska Arabija gradi solarne elektrane kapaciteta 3,7 gigavata - Postigla najnižu cijenu za otkup struje na svijetu

Izvor: Balkan Green Energy News Četvrtak, 15.04.2021. 07:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / AhmadArdity)Ilustracija
Saudijska Arabija je pustila u rad fotonaponsko postrojenje od 300 megavata i otkrila da su upravo potpisani ugovori o izgradnji solarnih elektrana ukupnog kapaciteta 3,7 gigavata. Cijena u jednom od tih ugovora za otkup struje iznosi 10,4 USD po megavat-satu, a tako nizak nivo dosad nigdje nije zabilježen u ovoj industriji.

Potražnja za naftom bi narednih godina mogla da počne da slabi, a rezerve tog fosilnog goriva neće trajati zauvijek. Saudijska Arabija, jedan od najvećih proizvođača i izvoznika, pridružila se globalnom trendu diverzifikacije izvora energije, a prestolonasljednik Mohammed bin Salman je objavio da je postignuto sedam sporazuma za postrojenja od ukupno 3,7 gigavata solara za proizvodnju struje, piše Igor Todorović za Balkan Green Energy News.

Među njima je ugovor s domaćom kompanijom ACWA Power i njenim partnerima o otkupu električne energije iz budućeg fotonaponskog pogona od 600 megavata za samo 10,4 USD po megavat-satu. Taj nivo je dosad najniži na svijetu što se tiče izgradnje solarnih elektrana, a prethodni rekord je postavljen u avgustu u Portugaliji.

Međutim, treba reći da se standardi razlikuju od tržišta do tržišta i da negdje nisu uključene dodatne stavke, poput troškova balansiranja koji padaju na operatere elektrana, a princ nije pojasnio na šta se ugovorena cijena odnosi. Najčešće korišćena mjera su svedeni ili nivelisani troškovi električne energije, LCOE.

ACWA Power planira da projekat Shuaibah izvede s kompanijama Gulf Investment i Al Babtain Contracting, izjavio je ministar energetike Abdulaziz bin Salman bin Abdulaziz al-Saud.

Saudijska Arabija pokrenula proizvodnju u pogonu Sakaka kapaciteta 300 megavata solara

Zvaničnici su otkrili informacije o sedam sporazuma tokom puštanja u rad solarne elektrane Sakaka od 300 megavata, prvog velikog projekta proizvodnje energije iz obnovljivih izvora u kraljevstvu. Saudijska Arabija ima ukupnu snagu zelenih elektrana manju od jednog gigavata.

Posljednja investicija, vrijedna 320 mil USD, dogovorena je 2018. po tada najnižoj cijeni na svijetu. ACWA Power drži 70% novog fotonaponskog postrojenja, dok ostatak kontroliše Al Gihaz Holding.

Poludržavni ACWA Power je dominantni faktor u sedam novih sporazuma

Sedam upravo potpisanih sporazuma utire put za podizanje kapaciteta za proizvodnju struje u zemlji za do 3,67 gigavata. Ugovori su sklopljeni s pet konzorcijuma ACWA Powera s ukupno 12 domaćih i stranih firmi. Vladin suvereni fond Public Investment Fund vlasnik je 50% te kompanije za proizvodnju električne energije.

Dogovor o projektima je pao u sklopu investicionog plana Vision 2030 za smanjenje udjela nafte u domaćem energetskom sistemu. Ministar energetike Abdulaziz bin Salman rekao je da će Saudijska Arabija uskoro pokretati projekte ukupne snage pet ili sedam gigavata solara godišnje i da će do kraja decenije uspjeti da poveća udio proizvodnje struje iz obnovljivih izvora na 50%.

Fotonaponski projekat Sudair najveći je među navedenih sedam – 1,5 gigavata, što bi ga učinilo i jednim od najvećih na svijetu. Lokacija je 130 kilometara sjeverno od Rijada, glavnog grada ove bliskoistočne zemlje. Početak izgradnje je zakazan za drugu polovinu sljedeće godine. Ugovor o otkupu struje će važiti 25 godina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.