NavMenu

Hrvatska narodna banka podigla procjenu rasta na 5,9%

Izvor: Tanjug Srijeda, 14.04.2021. 07:48
Komentari
Podeli
Zagreb (Foto: Pixabay / FMedic_photography)Zagreb
Hrvatska narodna banka (HNB) revidirala je naviše projekciju privrednog rasta za ovu godinu na 5,9% sa prethodno predviđenih 4,9%.

Prognoza je poboljšana na osnovu očekivanja snažnijeg oporavka domaće potražnje, saopšteno je iz HNB-a, prenosi Jutarnji list.

Istovremeno, u HNB-u procjenjuju da će rast inostrane tražnje biti nešto blaži pod uticajem pogoršanja epidemiološke situacije u većini evropskih zemalja proteklih mjeseci i sporog procesa vakcinacije.

Hrvatska centralna banka, ipak, napominje da projekciju realne stope rasta bruto domaćeg proizvoda prate naglašeniji negativni rizici, koji se prije svega odnose na pretpostavke o relativno uspješnoj turističkoj sezoni uz znatan porast prihoda od turističke potrošnje stranih gostiju u odnosu na proteklu godinu.

HNB takođe očekuje i jednokratno ubrzanje prosječne godišnje inflacije zbog rasta cijena nafte i drugih energenata, pa bi prosječna stopa inflacije mogla da dostigne 1,7%

Podsjećanja radi, Međunarodni monetarni fond (MMF) je u novim, proljećnim prognozama objavljenim prošle nedelje, snizio procjenu rasta hrvatske ekonomije za ovu godinu na 4,7% sa ranije prognoziranih 6%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.