NavMenu

Dacia i Lada postaju jedna kompanija

Izvor: B92 Utorak, 13.04.2021. 14:55
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock)Ilustracija
Dacia i Lada postaju jedna, zasebna poslovna jedinica. Ova vijest koja stiže iz njihove matične kompanije Renault, govori koliko je tom proizvođaču bitan istočni proizvodni blok.

Naime, do sada su Dacia i AvtoVAZ bili integrativni dio Renault grupe, a sada će biti izdvojeni. Dobili su i sopstveni Upravni odbor i novog direktora, Denisa le Vorta.

Ideja je da se sinergijom i dijeljenjem mehaničkih platformi ova dva proizvođača stvore profitabilniji modeli u kompaktnom i srednjem segmentu SUV vozila, piše Revijahak.

Prvi model marke Dacia koji će nastati kao plod te saradnje biće SUV u srednjoj klasi – Bigster, koji će imati i opciju sa sedam sjedišta.

Dacia je nedavno predstavila koncept na kome će ovaj automobil biti zasnovan, a osnova će biti Renault-Nissanova CMF-B platforma.

Dacia Bigster će takođe poslužiti kao baza za familiju Lada modela koji će nositi naziv Niva. Očigledno će Niva biti linija na kojoj će nastati više SUV vozila, prenosi B92.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.