Izvor: eKapija | Utorak, 13.04.2021.| 14:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Objavljen registar udruženja sa područja Bosansko-podrinjskog kantona

Goražde
Goražde (Foto: Gorazde.ba)
Ministarstvo za pravosuđe, upravu i radne odnose Bosansko-podrinjskog kantona Goražde sačinilo je i na službenoj stranici Vlade i Ministarstva objavilo jedinstven registar udruženja registrovanih na području BPK Goražde, sa imenima osoba koje ih predstavljaju i zastupaju, saopćeno je na sajtu Vlade BPK.

Uvidom u registar, koji je sačinjen na osnovu službene evedencije koju vodi Ministarstvo pravosuđa, uprave i radnih odnosa, na području BPK Goražde trenutno ima 232 registrovana udruženja.

Prema riječima Nataše Danojlić, ministrice za pravosuđe upravu i radne odnose BPK Goražde, registar omogućava lakšu pretragu, jer uz pomoć pretraživača navedete konkretnu nadležnu instituciju, odnosno, ministarstvo, kako bi se dobila informacija o udruženjima koja su pod nadzorom tog ministarstva.

- Osim naziva udruženja te opisa djelatnosti koju obavlja udruženje i datuma upisa u registar, jedinstveni registar sadrži informacije o gradu ili općini u kojem je sjedište udruženja, registracioni broj udruženja te podatke o ovlaštenim predstavnicima udruženja. Takođe, u registru se evidentne i nadležne institucije, odnosno ministarstva nadležna za praćenje stanja u oblasti na koju se odnosi djelatnost udruženja - kazala je ministrica Danojlić.

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde u svojoj nadležnosti ima 105 udruženja, Ministarstvo unutrašnjih poslova 3, Ministarstvo za privredu 45, Ministarstvo za boračka pitanja 26, Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice 41, Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline 10, a Kantonalna uprava civilne zaštite 3 udruženja.

Prema riječima Danojlić, Ministarstvo za pravosuđe, upravu i radne odnose BPK Goražde ne vrši nadzor nad zakonitošću rada udruženja, već postupa po nalogu resornog ministarstva koje je po Zakonu o udruženjima i fondacijama ovlašteno da izvrši nadzor nad udruženjem koje se nalazi u njegovoj nadležnosti.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE