NavMenu

BHRT za 82 mil KM prodaje zemljište za gradnju kongresnog centra u Sarajevu

Izvor: Klix Utorak, 13.04.2021. 15:00
Komentari
Podeli
(Foto: BHRT)
Radiotelevizija BiH (BHRT) objavila je javni poziv za prodaju nekretnina u neposrednoj blizini zgrade državne televizije na Alipašinom polju u Sarajevu. Na toj lokaciji planirana je gradnja modernog kongresnog centra. Licitacija će biti održana 12. maja.

Prodaje se nekoliko nekretnina, od koja je najveća ekonomsko dvorište, odnosno gradilište od 28.000 kvadratnih metara. U ponudi je još i ekonomsko dvorište od oko 800 kvadrata te zgrada od oko 500 kvadratnih metara.

Ukupna početna cijena za sve nekretnine je 82 mil KM. Cijena je iskazana bez PDV-a i on se, kako navode iz BHRT-a, plaća u skladu sa zakonskim propisima.

Izdata Urbanistička saglasnost

Sve pripadajuće poreze, porez na promet nekretnina, trošak notarske ovjere kupoprodajnog ugovora kao i ostale poreze i troškove u vezi sa kupoprodajom i prijenosom vlasništva snosi kupac. Ponude niže od naznačene početne cijene neće biti razmatrane.

- U skladu sa Regulacionim planom Općine Novi Grad i Urbanističkim projektom predmetna nekretnina je namijenjena za izgradnju kompleksa Kongresnog centra Sarajevo, te za nju postoji izdata Urbanistička saglasnost - navode iz BHRT-a.

Naveli su da se dodatne informacije u vezi sa urbanističkim tehničkim uslovima za izgradnju kompleksa i da li zainteresirani ispunjavaju uslove za gradnju mogu dobiti u Općini Novi Grad. Odabrani ponuđač ima obavezu da zaključi Ugovor o kupoprodaji sa BHRT-om najkasnije u roku od 30 dana i uplati novac na račun.

Dvorane, šoping, trg...

Prema najavama, radi se o do sada najvećem projektu Općine Novi Grad, a vrijednosti kompleksa kreće se između 350 i 400 mil KM. Kongresni centar imaće više sala i dvorana u kojima će se moći održavati centralni kulturni i poslovni događaji u BiH, kao što su koncerti, predstave, filmske projekcije, kongresi… U sklopu kompleksa planiran je i hotel s pet zvjezdica, šoping-centar, garaže, veliki dio poslovnih sadržaja te jedan dio stambenog prostora.


- Ovaj projekt će uvrstiti Sarajevo na mapu kongresnih gradova Evrope i svijeta. Njegovom izgradnjom Sarajevo će prvi put dobiti toranj sa 39 spratova - najavili su ranije iz Općine Novi Grad.

Planirana je i koncertna dvorana s binom koja može primiti 734 gledaoca, s pozornicom za 100 izvođača i multipleks kino te više različitih dvorana na spratovima, kao i press centar. Izgradnjom ovog kompleksa Novi Grad će dobiti i centralni trg, zbog čega je planirana i izmena režima saobraćaja u tom dijelu grada.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.