NavMenu

Poljovet iz Gradačca povećao proizvodnju na osam miliona brojlera godišnje - Sljedeći korak ugradnja automatskih gnijezda

Izvor: USAID/FARMA Utorak, 13.04.2021. 12:06
Komentari
Podeli
(Foto: Bukhanovskyy/shutterstock.com)
Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je Poljovet u nabavci nove opreme za pred-valionicu i valionicu oplođenih jaja koja im je omogućila da povećaju godišnju proizvodnju jednodnevnih pilića za uzgoj brojlera sa 6 na 8 milijuna i zadovolje rastuće potrebe svog glavnog kupca u BiH.

Lanac vrijednosti

Kako pojašnjava Zvonko, lanac vrijednosti proizvodnje peradi prilično je složen, no sa rastućim proizvodnim kapacitetima i modernizacijom domaći proizvođači sve više zadovoljavaju potrebe svakog od koraka proizvodnje, čime smanjuju uvoz.

- Sada imamo matično jato koje daje oko 2,5 miliona oplođenih jaja godišnje, a od jednog domaćeg proizvođača kupujemo dodatnih 5 do 5,5 miliona oplođenih jaja. Mi zatim radimo na izleganju i proizvodnji nekih 8 miliona jednodnevnih pilića za uzgoj brojlera za domaćeg proizvođača pilećeg mesa koji tovi piliće i svježim pilećim mesom opskrbljuje bh. tržište - nastavlja Zvonko.

Agro-veterinarske usluge

Iako je sada sastavni dio peradarske industrije u BiH, Poljovet, sada već davne 1996. godine, nije uspostavljen sa takvom vizijom. Zvonko i njegova supruga Amira, oboje veterinari, osnovali su Poljovet kao firmu koja se trebala baviti trgovinom poljoprivredne i veterinarske opreme i materijala.

- Ime naše firme je spoj dijelova riječi poljo, od poljoprivreda, i vet, od veterinarstvo, a u ponudi smo već tada imali sve što poljoprivredniku može zatrebati, od alata, sjemena, gnojiva i zaštitnih sredstava za biljke, do hrane za životinje, dodataka prehrani i OTC lijekova za životinje. Također smo pružali i veterinarske usluge i savjete - kaže Zvonko, a tako su i razvili odnose sa proizvođačima peradi.

Posao izleganja

Još u to vrijeme, Zvonkini klijenti su počeli tražiti jednodnevne piliće za svoje farme, pa je Poljovet 2003. godine podigao prvi inkubator, prvu valionicu i počeo izlegati piliće koristeći oplođena jaja uvezena iz Austrije. Kako su godine prolazile, Poljovet je nabavio matično jato i počeo proizvoditi vlastita oplođena jaja. Prvo nešto više od milion, 2008. godine, a taj broj je do 2017. narastao na 2,5 miliona.


Izleganje jednodnevnih pilića vremenom je postalo značajan dio Poljovetovog portfelja koji uključuje i tov teladi. Poljovet je 2014. godine potpisao ugovor sa Bingom koji je u biti značio da će Bingo kupovati skoro sve jednodnevne piliće koje Poljovet proizvede, a kako je Bingova proizvodnja rasla, Poljovet ju je pratio.

- Sada smo zadovoljni opremom koju imamo u pred-valionici i valionici. Podrška koju smo dobili od FARMA II projekta pomogla nam je da puno brže dosegnemo željeni nivo proizvodnje, ali na tome nećemo stati. Naredni korak je modernizacija farmi gdje držimo roditeljska jata. Trebamo racionalizirati proizvodnju oplođenih jaja, a to znači da moramo ugraditi automatska gnijezda, i to nam je sljedeći izazov - zaključuje Zvonko.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.