NavMenu

Dogovoreni konkretni koraci za početak realizacije projekta Park šuma Hum

Izvor: eKapija Utorak, 13.04.2021. 11:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Julija Sapic/shutterstock.com)Ilustracija
Park šuma Hum jedan je od projekata koje Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo smatra projektom značajnim za grad i Kanton Sarajevo, kako zbog njegovog kulturno-historijskog značaja, tako i zbog prirodno-ekološkog boniteta koji im sam po sebi donosi.

S tim u vezi, ministar privrede KS Adnan Delić održao je u ponedeljak, 12. aprila, novi radni sastanak s predstavnicima Općine Novo Sarajevo, te predstavnicima Uprave šumarstva resornog ministarstva, saopšteno je iz Vlade KS.

- Projekt Parka šuma Hum osim ambijentalnog uređenja prostora, pošumljavanjem sadnicama četinara i listopadnog drveća, biće od koristi kako za sami park, tako i za okolna gradska naselja, jer će dodatna šumska vegetacija proizvoditi više kisika, štiti grad od jakih vjetrova, prigušiti gradsku buku, te spriječiti erozije zemljišta koje uzrokuju klizišta - iznio je ključne prednosti realizacije ovog projekta ministar Delić na početku sastanka.

Dodao je i da su planirani sportsko-rekreativni park, žičara i niz drugih sadržaja.

Minstar Delić je potcrtao i kako će Ministarstvo biti na raspolagnju Općini za sve što im nadležnosti dopuštaju, kao i da će učiniti sve da realizacija projekta ide svojim tokom bez nepotrebnih usporavanja.

Na sastanku je istaknuto kako se radi o interresornom projektu u čijoj implementaciji svi resori trebaju uzeti aktivno učešće, s ciljem onemogućavanja bespotrebnih komplikacija u njegovoj realizaciji.


U okviru primarnog zaključka sastanka svi prisutni iskazali su potrebu za izdvajanje sredstava za izradu idejnog rješenja s predstudijom izvodljivosti, odnosno idejnog projekta i studije izvodljivosti, izradu izvedbenih projekata, elaborata geomehanike i geodezije, izradu projekta ograde, nadzora, sigurnosti i rasvjete u cilju očuvanja trenutnih, ali novih sadržaja od neželjene devastacije.

Naglašeno je i da bi ovakav strukovni pristup realizaciji projekta opremanja šumskog parka Hum bio prvi od osnivanja Kantona.

Istaknuto je i kako bi već do kraja ove godine trebali bi biti spremni svi preduvjeti za početak njegove realizacije
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.