NavMenu

Evergreen mora platiti milijardu dolara da brod napusti Suecki kanal

Izvor: Capital Utorak, 13.04.2021. 08:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: s_oleg/shutterstock.com)Ilustracija
Kompanija Evergreen čiji se brod Ever Given zaglavio u Sueckom kanalu i uzrokovao blokadu plovidbe moraće platiti ogromnu odštetu.

Procijenjeno je da je blokada Sueckog kanala svakog dana spriječila prolazak tereta vrijednog 9,8 mlrd USD.

Nakon nekoliko pokušaja i gotovo sedam dana poslije nasukavanja, brod je pomjeren te je plovidba omogućena, no Ever Given još uvijek nije izašao iz kanala. Egipatske vlasti zadržavaju brod u kanalu sve dok vlasnici ne pristanu isplatiti milijardu dolara odštete.

- Brod će ostati ovdje do završetka istrage i isplate odštete. Nadamo se brzom dogovoru - izjavio je general Osama Rabie.


Odšteta treba pokriti troškove za korištenje opreme pomoću koje je brod uklonjen, za plaćanje radne snage, kao i štetu nastalu u kanalu. Egipatske vlasti su takođe pokrenule istragu o uzroku incidenta, prenosi Klix.ba.

Brod je pomjeren zahvaljujući plimi, radu bagera, tegljača i druge mašinerije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.