NavMenu

Hrvatska će sufinansirati brze antigenske testove za turiste

Izvor: Poslovne novine Ponedjeljak, 12.04.2021. 12:30
Komentari
Podeli
Zagreb (Foto: joyfull/shutterstock.com)Zagreb
Hrvatska od sredine aprila kreće u veliku akciju spašavanja turističke sezone, jer će tada početi s vakcinacijom turističkih radnika, a država će svim turistima sufinansirati i brze antigenske testove.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) početkom iduće sedmice dobiće spisak osoba iz turističkog sektora koji žele da se vakcinišu, a riječ je o oko 70.000 ne samo stalno zaposlenih, nego i sezonaca koji su u direktnom kontaktu s turistima, poput recepcionera u hotelima, marinama i kampovima, kuvarima i konobarima, radnicima u turističkim agencijama.

Vakcinacija bi trebalo da počne u četvrtak, masovni punktovi u većim gradovima biće organizovani u sportskim dvoranama, a moguće je i vakcinisanje u velikim hotelima.

Namjera je da se turistički radnici, između ostalog, vakcinišu i vakcinom Johnson&Johnson koja se daje u jednoj dozi, kako bi svi bili vakcinisani do početka sezone.

Nakon toga, plan je da se vakciniše i oko 90.000 privatnih iznajmljivača, a Hrvatska je odlučila i da pokrije dio troškova za antigensko testiranje.


U Zagrebu je već spremno 11 privatnih klinika i dvije javne ustanove koje će raditi i antigenska i PCR testiranja, zavisno od toga šta će turistima trebati, a na Trgu bana Jelačića postojaće i mobilni punkt za testiranje.

Turisti će dan prije moći da se prijave mejlom za testiranje, a na sajtu "Safe stay in Croatia" biće naznačene sve lokacije za testiranje u Hrvatskoj.

S potvrdom iz e-visitora, moći će se testirati brzim antigenskim testom po subvencionisanoj cijeni, koju će i više od 50% pokriti Ministarstvo turizma.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.