NavMenu

Na poslovni put avionom planira 40% manje putnika

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 12.04.2021. 11:55
Komentari
Podeli
(Foto: Rawpixel/shutterstock.com)
Četiri od deset evropskih putnika planira manje poslovnih putovanja avionom kada se u potpunosti ukinu kovid mjere ograničenja, pri čemu mnogi od njih namjeravaju da nastave s praksom video konferencija, pokazalo je jedno istaživanje objavljeno danas.

Promjena navika tokom pandemije i briga zbog klimatskih promjena vjerovatno će dugoročno smanjiti poslovne letove, pokazuje anketa britanske agencije za istraživanje tržišta Ju-Gav (YouGov), sprovedena za filantropsku grupu Juropijan Klajmit Faudejšen (European Climate Foundation) koja se zalaže za ciljanu nultu emisiju gasova.

Od 1.400 učesnika u anketi, 40% je reklo da će smanjiti poslovna putovanja avionom kada korona ograničenja budu u potpunosti ukinuta, 38% planira isti broj poslovnih letova kao prije pandemije, 13% će letjeti više, a 5% kaže da će prestati da leti zbog posla, prenosi Findacija Tomson Rojters.

Vazduhoplovna industrija, koju su uzdrmali pandemija i mjere ograničenja za suzbijanje širenja zaraze, takođe je pod sve većim pritiskom klimatskih aktivista da smanji svoj ugljenički otisak. Emisije avio-kompanija, sa udjelom od 2,5% u ukupnoj globalnoj emisiji gasova, utrostručiće se do 2050. godine, navodi se u studiji.

Nakon što su kompanije zabranile ili strogo ograničile kretanje radi zaštite osoblja i uštede troškova, rezervacije letova su počele da se povećavaju kako je krenula vakcinacija širom svijeta, ali vodeće grupacije u ovoj industriji procenjujui da će za oporavak poslovnih putovanjima na globalnom nivou biti potrebne godine.

Prema mišljenju 55% ispitanika u Britaniji, Danskoj, Španiji, Francuskoj, Holandiji, Švedskoj i Njemačkoj, mjere ograničenja u vazdušnom saobraćaju nisu uticale na produktivnost rada, 26% smatra da se učinkovitost pogoršala, dok 19% ocjenjuje da je produktivnost poboljšana.

Četiri od 10 anketiranih reklo je da njihove kompanije aktivno nastoje da podrže smanjenje emisije iz sektora vazdušnog saobraćaja, a gotovo šest od 10 reklo je da je spremno da pređe iz prve ili poslovne klase na ekonomsku kako bi smanjili klimatski uticaj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.