NavMenu

Udruženje poljoprivrednika Sanski Most traži zabranu nomadske ispaše

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 12.04.2021. 07:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Heath Johnson/shutterstock.com)Ilustracija
Udruženje poljoprivrednika općine Sanski Most zatražilo je od nadležnih institucija da spriječe nomadsku ispašu, koja je i ove godine u velikoj mjeri prisutna na ovim prostorima.

Predsjednik ovog udruženja Husein Selimović ističe kako je započela proljetna sjetva te dodaje kako nomadska stada nanose veliku štetu na tek zasijanim poljoprivrednim usjevima. Također, ukazuje i na opasnost pojave i širenja stočnih bolesti koje mogu desetkovati stočni fond.

- Prije više godina vlasti u Unsko-sanskom kantonu su donijele odluku o zabrani nomadske ispaše, ali smo svjedoci da je zakon samo mrtvo slovo na papiru i da se ne provodi u praksi. Ovih dana imamo pravu najezdu brojnih stada ovaca koja dolaze na ove prostore bez ikakve kontrole - kazao je Selimović.

Prema njegovim riječima, u proteklim godinama bilo je dosta problema s nomadima čije su ovce bile zaražene brucelozom, pa se bolest širila i u dobroj mjeri zarazila stočni fond ovdašnjih poljoprivrednih proizvođača.

Inače, na području sanske općine najviše su prisutna nomadska stada iz područja srednje BiH, a u proteklom periodu zabilježeni su i brojni incidenti između nomada i vlasnika poljoprivrednih zemljišta.

U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove kažu kako nomadi koji uđu na područje neke od lokalnih zajednica u Unsko-sanskom kantonu moraju imati ugovor o zakupu zemljišta ukoliko žele da napasaju svoja stada. Dodaju da je protiv vlasnika veoma teško primijeniti zakonske sankcije budući da se oni nalaze u neprestanom pokretu.

- Kada inspektori dođu na lice mjesta, nomadi već više nisu tamo. Osim toga, riječ je o planinskim područjima gdje su putevi teško prohodni, što otežava djelovanje inspektora - kažu u inspekciji.

U Veterinarskom zavodu USK ističu kako je nekontrolisano nomađenje veoma opasno jer je mahom riječ o stadima koja nisu obuhvaćena veterinarskom i zdravstvenom kontrolom, te se slobodno kreću kroz cijelu zemlju. Podsjećaju kako su zarazne bolesti prije desetak godina u značajnoj mjeri naštetile ovčarstvu na ovim prostorima. Broj ovaca je tada iznosio 11.000, dok je danas registrovano tek oko 7.000 ovih domaćih životinja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.